Złote mleko
Nabiał Napoje

Złote mleko

Składniki

  • 250 ml mleka krowiego, koziego lub roślinnego (zobacz jak przygotować mleko migdałowe i mleko owsiane)
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu (najlepiej lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy)
  • 3-4 małe plasterki imbiru

Przygotowanie

Do niewielkiego garnka wlewamy mleko, a następnie dodajemy kurkumę, masło, imbir i pieprz. Do napoju można dodać również inne przyprawy np. cynamon, kardamon, anyż lub gałkę muszkatołową (polecam poeksperymentować i samemu sprawdzić, która wersja jest najsmaczniejsza).

Całość podgrzewamy na średnim ogniu. Aby kurkuma uwolniła wszystkie swoje prozdrowotne właściwości, powinna gotować się ok. 8 minut.

Po zagotowaniu złote mleko przecedzamy przez sitko i przelewamy do kubka. Na końcu dodajemy miód i mieszamy, aż się rozpuści (dobrze jest dodać miód, gdy mleko lekko ostygnie, żeby wysoka temperatura nie zabiła jego cennych składników odżywczych).

Złote mleko można pić na gorąco lub zimno.

Złote mleko

Pasta z kurkumy

Domową pastę z kurkumy można używać jako bazę do zrobienia złotego mleka. Wystarczy 1 łyżeczkę takiej pasty oraz 1 łyżeczkę miodu dodać do mleka (gorącego lub zimnego) i dokładnie zamieszać, aż się rozpuści. Pasta świetnie sprawdzi się także jako składnik koktajli.

Składniki

  • 3 łyżki kurkumy w proszku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku

Przygotowanie

Wodę wlewamy do rondelka i gotujemy. Gdy zacznie wrzeć dodajemy pozostałe składniki i gotujemy ok. 8 minut, co jakiś czas mieszając. Pasta będzie gęsta, więc trzeba uważać, żeby się nie przypaliła. W razie potrzeby możemy dodać wodę (lub jeśli pasta wyjdzie za rzadka, dosypać kurkumę).

Pastę przechowujemy w lodówce do 3 tygodni (najlepiej w szklanym pojemniku). Jeśli poczujecie lekko metaliczny zapach, to znaczy, że pasta już się zepsuła i należy ją wyrzucić.

Właściwości złotego mleka

Złotemu mleku i samej kurkumie przypisuje się działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antybakteryjne i wzmacniające. Pite na gorąco z pewnością pomoże rozgrzać organizm podczas przeziębienia i ukoi bolące gardło.

Kurkuma jest często stosowana w medycynie naturalnej w walce z infekcjami i grzybicami. Wspomaga także funkcjonowanie układu pokarmowego, nerek i wątroby.

Piperyna zawarta w pieprzu pomaga „aktywować” kurkumę i wzmaga jej przyswajalność przez organizm, dlatego nie pomijajcie pieprzu w tym przepisie!