Składniki
- 1 l kefiru (sprawdź jak zrobić domowy kefir>>)
Potrzebne narzędzia
- Termometr do gotowania
- Sitko o gęstym splocie (nie metalowe!)
- Garnek

Sposób przygotowania
Kefir wlewamy do garnka. Jeśli mamy kefir domowej roboty to najpierw przelewamy go przez sito. Na sitku powinny zostać grzybki kefirowe, które przepłukujemy letnią wodą i wykorzystujemy do zrobienia kolejnego kefiru. Superprosty przepis na kefir znajdziecie tutaj>>

Następnie podgrzewamy kefir na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mierząc temperaturę, aż do osiągnięcia 80°C.
Twaróg zbierze się na powierzchni, natomiast na dnie wytrąci się serwatka.

Następnie całość przelewamy przez plastikowe sitko i odstawiamy na pół godziny żeby twaróg odciekł z serwatki.

Taki domowy twaróg można przechowywać w lodówce do 5 dni, najlepiej w pojemniku z zamknięciem.
Kefir w trakcie gotowania można delikatnie zamieszać. Dzięki temu temperatura się wyrówna. Zwykle na dnie garnka możemy mieć już 80°C, podczas gdy u góry będzie zaledwie 50-60°C. Mieszać należy bardzo delikatnie, aby ziarna twarogu się nie rozpadły.
UWAGA: Twarogu nie wolno zagotować, bo może… wybuchnąć! Ważne żeby pilnować temperatury i nie przekraczać 80-90°C. Inaczej serwatka na dnie zacznie wrzeć, a warstwa twarogu zatrzyma parę, która w końcu będzie musiała znaleźć ujście i może skończyć się to tak:
