Surówka z marchewki
Dodatki do obiadu

Surówka z marchewki i jabłka

Składniki

  • 3 marchewki średniej wielkości
  • 1 jabłko (najlepiej kwaśne, np. Granny Smith, Gloster, Reneta, Szampion)
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 30 g orzechów włoskich lub pekan (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól
  • Pieprz
Składniki na surówkę

Przygotowanie

Marchewkę i jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych okach i wrzucamy do miski.

Następnie dodajemy posiekane orzechy i pietruszkę, sok z połówki cytryny, olej rzepakowy oraz miód. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy.

Surówka z marchewki jest jednocześnie lekko słodka i kwaskowa, a przy tym bardzo soczysta. Świetnie pasuje do ryb, dań z drobiu i pulpetów, a także placków z cukinii. Czasami przygotowuję ją też na kolację, gdy chcę zjeść coś lekkiego.

Surówka z marchewki — składniki odżywcze

Surówka z marchewki jest niezwykle zdrowym dodatkiem do obiadu. To prawdziwa bomba witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy:

  • α-karoten
  • β-karoten
  • witaminy A, B1, B2, B6, C, E, K
  • likopen
  • luteina
  • kwas foliowy
  • potas
  • sód
  • wapń
  • żelazo
  • fosfor
  • magnez
  • cynk
  • miedź
  • mangan
  • tiamina
  • ryboflawina
  • niacyna

Dzięki temu wzmacnia odporność, poprawia stan skóry i włosów. Zawarty w marchewce β-karoten wspomaga leczenie trądziku, przyspiesza opalanie, a także przedłuża widoczność opalenizny. Oprócz tego surówka z marchewki jest bardzo bogata w błonnik, przez co pobudza przemianę materii i chroni przed zaparciami.

Zobacz także…

Przepis na surówkę z liści rzodkiewki>>
Przepis na prostą surówkę z selera>>