Składniki
- 3 marchewki średniej wielkości
- 1 jabłko (najlepiej kwaśne, np. Granny Smith, Gloster, Reneta, Szampion)
- Sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 30 g orzechów włoskich lub pekan (opcjonalnie)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka miodu
- Sól
- Pieprz

Przygotowanie
Marchewkę i jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych okach i wrzucamy do miski.
Następnie dodajemy posiekane orzechy i pietruszkę, sok z połówki cytryny, olej rzepakowy oraz miód. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy.

Surówka z marchewki jest jednocześnie lekko słodka i kwaskowa, a przy tym bardzo soczysta. Świetnie pasuje do ryb, dań z drobiu i pulpetów, a także placków z cukinii. Czasami przygotowuję ją też na kolację, gdy chcę zjeść coś lekkiego.

Surówka z marchewki — składniki odżywcze
Surówka z marchewki jest niezwykle zdrowym dodatkiem do obiadu. To prawdziwa bomba witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy:
- α-karoten
- β-karoten
- witaminy A, B1, B2, B6, C, E, K
- likopen
- luteina
- kwas foliowy
- potas
- sód
- wapń
- żelazo
- fosfor
- magnez
- cynk
- miedź
- mangan
- tiamina
- ryboflawina
- niacyna
Dzięki temu wzmacnia odporność, poprawia stan skóry i włosów. Zawarty w marchewce β-karoten wspomaga leczenie trądziku, przyspiesza opalanie, a także przedłuża widoczność opalenizny. Oprócz tego surówka z marchewki jest bardzo bogata w błonnik, przez co pobudza przemianę materii i chroni przed zaparciami.
Zobacz także…
Przepis na surówkę z liści rzodkiewki>>
Przepis na prostą surówkę z selera>>