Surówka z liści rzodkiewki
Dodatki do obiadu

Surówka z liści rzodkiewki

Składniki

  • 2 pęczki liści rzodkiewki
  • 1 pomidor
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
  • Sól
  • Pieprz
Liście rzodkiewki, pomidor, papryka i szczypiorek.

Przygotowanie

Liście rzodkiewki dokładnie płuczemy, nawet 2-3 razy, dlatego że często jest w nich dużo piasku.

Liście rzodkiewki wrzucamy do miski w całości lub możemy je lekko przesiekać, jeśli są duże.

Do miski dodajemy pomidora i paprykę krojone w kostkę oraz drobno pokrojony szczypiorek.

Dodajemy jogurt, majonez oraz sól i pieprz do smaku i całość mieszamy.

Właściwości zdrowotne liści rzodkiewki

Liście rzodkiewki mają więcej składników odżywczych niż jej korzeń. Są bogate w witaminy i minerały: fosfor, wapń, żelazo, witaminę C.

Pobudzają one przemianę materii, wspomagają pracę żołądka i wątroby oraz ułatwiają oczyszczenie organizmu z toksyn.

Włączenie do diety liści rzodkiewki poleca się osobom z nadciśnieniem.