Składniki
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty (lub 1/4 dużej)
- 1 kwaśne jabłko (np. Granny Smith, Gloster, Reneta, Szampion)
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 łyżka majonezu (zobacz jak zrobić domowy majonez>>)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (zobacz jak zrobić domowy jogurt>>)
- Sól
- Pieprz
Z powyższych składników przygotujecie najprostszą wersję tej surówki, ale jeśli macie ochotę trochę poeksperymentować, spróbujcie też dodać:
- 1 garść posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie
Kapustę drobno szatkujemy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych okach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy po łyżce majonezu i jogurtu. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Surówka z czerwonej kapusty dzięki jabłku ma lekko kwaśny smak, który świetnie komponuje się z wołowiną, kaczką czy wieprzowiną. Stanowi też świeży kontrast dla ciężkich sosów i kluch. Czasami podaję ją również do smażonej ryby. Często wracam do niej szczególnie zimą i wczesną wiosną, gdy ciężko o świeże warzywa dobrej jakości.

