surówka z czerwonej kapusty
Dodatki do obiadu

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki

  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty (lub 1/4 dużej)
  • 1 kwaśne jabłko (np. Granny Smith, Gloster, Reneta, Szampion)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka majonezu (zobacz jak zrobić domowy majonez>>)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (zobacz jak zrobić domowy jogurt>>)
  • Sól
  • Pieprz

Z powyższych składników przygotujecie najprostszą wersję tej surówki, ale jeśli macie ochotę trochę poeksperymentować, spróbujcie też dodać:

  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
składniki na surówkę

Przygotowanie

Kapustę drobno szatkujemy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych okach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy po łyżce majonezu i jogurtu. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

poszatkowane składniki na surówkę

Surówka z czerwonej kapusty dzięki jabłku ma lekko kwaśny smak, który świetnie komponuje się z wołowiną, kaczką czy wieprzowiną. Stanowi też świeży kontrast dla ciężkich sosów i kluch. Czasami podaję ją również do smażonej ryby. Często wracam do niej szczególnie zimą i wczesną wiosną, gdy ciężko o świeże warzywa dobrej jakości.

surówka z czerwonej kapusty
surówka z czerwonej kapusty, ryba i szparagi