Składniki
- 1/4 średniej główki kapusty
- 1 marchewka
- 1/4 czerwonej cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy na cienkie paski nożem, na mandolinie lub na tarce. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski.
Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, olej oraz sól i pieprz do smaku.

Całość mieszamy ręką, zgniatając warzywa, które dzięki temu puszczą swój sok. Taka „wygnieciona” surówka z białej kapusty jest zdecydowanie smaczniejsza niż po prostu wymieszana łyżką.

Surówka z białej kapusty jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Będzie pasowała do ziemniaków, kopytek, kaszy, klusek śląskich, wieprzowiny i dań z kurczaka (polecam wypróbować przepis na kurczaka pieczonego w maślance). Świetnie nada się również do domowych hot dogów.