Surówka z białej kapusty
Dodatki do obiadu

Surówka z białej kapusty

Składniki

  • 1/4 średniej główki kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Kapustę szatkujemy na cienkie paski nożem, na mandolinie lub na tarce. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski.

Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, olej oraz sól i pieprz do smaku.

Składniki na surówkę z białej kapusty w metalowej misce.

Całość mieszamy ręką, zgniatając warzywa, które dzięki temu puszczą swój sok. Taka „wygnieciona” surówka z białej kapusty jest zdecydowanie smaczniejsza niż po prostu wymieszana łyżką.

Surówka z białej kapusty i marchewki.

Surówka z białej kapusty jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do obiadu. Będzie pasowała do ziemniaków, kopytek, kaszy, klusek śląskich, wieprzowiny i dań z kurczaka (polecam wypróbować przepis na kurczaka pieczonego w maślance). Świetnie nada się również do domowych hot dogów.