Sos tatarski
Na kanapki Sosy, dipy, dressingi

Sos tatarski

Składniki

  • 3 łyżki majonezu (zob. przepis na domowy majonez>>)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (zob. jak zrobić jogurt w domu>>)
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 ogórki konserwowe
  • 6 grzybków marynowanych
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Pokrojone składniki na sos tatarski.

Ogórki konserwowe i grzybki kroimy w kosteczkę. Siekamy natkę pietruszki i szczypiorek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki wrzucamy do jednej miski.

Dodajemy majonez, jogurt, musztardę i sok z cytryny, a następnie wszystko razem mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kanapka z pastrami i sosem tatarskim.

Sos tatarski będzie miał lepszy i bardziej wyrazisty smak, jeśli odstawimy go do lodówki na przynajmniej kilka godzin i pozwolimy składnikom się „przegryźć”.

Możemy podawać sos tatarski na kanapkach, z jajkami, mięsami na zimno, wędlinami lub śledziami. Świetnie smakuje także z pieczenią wieprzową z mięsa mielonego>>.