Składniki
- 1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego
- 1 biała cebula
- 1 łyżka masła lub oleju rzepakowego/słonecznikowego
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka lub wody
Przygotowanie
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle lub oleju, aż nabierze złotego koloru.

Do miski wrzucamy mięso, podsmażoną cebulkę (razem z tłuszczem, na którym się smażyła), jajko, bułkę tartą, posiekany czosnek i przyprawy.

Mieszamy całość i dodajemy pół szklanki mleka lub wody, żeby masa stała się gładka i nie była za bardzo zbita. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mleka/wody. Jeśli damy za mało płynu, pieczeń może wyjść sucha i kruszyć się przy krojeniu.

Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu).
Pieczemy przez 60 minut.

Pieczeń z mięsa mielonego można jeść na ciepło lub na zimno. Świetnie nadaje się na kanapki lub na obiad np. z ziemniakami/kaszą, sosem chrzanowym i surówką.
Sprawdź też przepis na sos tatarski, który będzie idealnie pasował do pieczeni na zimno.