Składniki
- 250-300 g tuńczyka z puszki (w zalewie z wody, NIE oleju)
- 4 jajka
- 3 ogórki kiszone
- 1 mały pęczek szczypiorku (lub 1/4 czerwonej cebuli)
- 2 łyżki majonezu
- Sól (do smaku)
- Pieprze (do smaku)
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo. Następnie zalewamy je zimną wodą, żeby ostygły i obieramy je ze skorupek. Przekładamy jajka do miseczki i rozdrabniamy je widelcem.
Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone i posiekany szczypiorek.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Jeśli jest w dużych kawałkach, to rozdrabniamy go widelcem.

Dodajemy majonez, sól i pieprz, a następnie mieszamy wszystkie składniki.

Pasta z tuńczyka powinna zachować świeżość do 5 dni. Przechowujemy ją w pojemniku z zamknięciem, żeby inne produkty w lodówce nie przeszły zapachem ryby.

Zobacz także…
Jak przygotować domowy majonez>>