Składniki
- 100 g mąki pszennej białej
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 2 kwaśne jabłka (mogą być inne owoce, np. truskawki, jagody, wiśnie, gruszki)
- 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie, pasuje do jabłek i gruszek)
Przygotowanie
Jabłka obieramy, drylujemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy cynamon i mieszamy. Wkładamy do formy do pieczenia.

W osobnej misce odmierzamy 100 g mąki i 50 g cukru. Masło kroimy na mniejsze kawałki.

Kruszonkę wyrabiamy ręcznie, aż pozbija się w duże grudki. Ciepło naszych rąk sprawi, że masło zmięknie, dlatego ciasto należy wstawić na 10 minut do zamrażalnika.

Kruszonką posypujemy owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (400°F). Pieczemy aż nabierze złotego koloru (ok. 30-35 min.).

Pyszne owoce pod kruszonką gotowe. Świetnie smakują również podane z lodami waniliowymi.
