Na słodko

Owoce pod kruszonką

Składniki

  • 100 g mąki pszennej białej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 kwaśne jabłka (mogą być inne owoce, np. truskawki, jagody, wiśnie, gruszki)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie, pasuje do jabłek i gruszek)

Przygotowanie

Jabłka obieramy, drylujemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy cynamon i mieszamy. Wkładamy do formy do pieczenia.

Jabłka z cynamonem.

W osobnej misce odmierzamy 100 g mąki i 50 g cukru. Masło kroimy na mniejsze kawałki.

Mąka, cukier i masło w metalowej misce.

Kruszonkę wyrabiamy ręcznie, aż pozbija się w duże grudki. Ciepło naszych rąk sprawi, że masło zmięknie, dlatego ciasto należy wstawić na 10 minut do zamrażalnika.

Kruszonka

Kruszonką posypujemy owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (400°F). Pieczemy aż nabierze złotego koloru (ok. 30-35 min.).

Jabłka posypane kruszonką w formie do pieczenia.

Pyszne owoce pod kruszonką gotowe. Świetnie smakują również podane z lodami waniliowymi.

Upieczone jabłka pod kruszonką.