Składniki
- Natka pietruszki ok. 30 gałązek
- 250 ml oleju rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- Woda
Potrzebne narzędzia
- Blender
- Sitko
- Gaza
Przygotowanie
Zaczynamy od zblanszowania pietruszki — do garnka wlewamy 1 litr wody i wsypujemy 1/2 łyżeczki soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy pietruszkę i gotujemy ją przez 20 sekund. Po tym czasie natychmiast odcedzamy pietruszkę i płuczemy ją zimną wodą. Dzięki blanszowaniu nabierze ona intensywniejszego, świeżego koloru.

Kładziemy pietruszkę na papierowym ręczniku lub czystej ściereczce i osuszamy. Następnie siekamy ją na mniejsze kawałki po ok. 4-5 cm.

Przesiekaną pietruszkę blendujemy z olejem, aż będzie mocno rozdrobniona.

Następnie sitko wykładamy gazą i zawieszamy je nad jakimś pojemnikiem. Zblendowaną masę wylewamy na gazę i odcedzamy. Może to chwilę potrwać, nawet 1-2 godzinki. Na koniec warto złapać za rogi gazy i resztę odcisnąć ręcznie, żeby nic się nie zmarnowało. Na sitku powinna nam pozostać sama pietruszka, a w pojemniku poniżej zielona, aromatyzowana oliwa pietruszkowa.

Przelewamy oliwę do szklanej butelki i przechowujemy w lodówce.
Oliwa pietruszkowa świetnie nadaje się jako baza do dressingów sałatkowych. Można również nią po prostu skropić warzywa, ryby lub mięsa, jej ziołowy aromat fajnie podkreśli smak potraw.
W tym przepisie użyłam pietruszki, ale w dokładnie taki sam sposób można przygotować oliwę aromatyzowaną np. bazylią.

Zobacz także…
Jak przygotować pikantny i bardzo aromatyczny olej chili>>