oliwa pietruszkowa
Sosy, dipy, dressingi

Oliwa pietruszkowa — domowa oliwa aromatyzowana ziołami

Składniki

  • Natka pietruszki ok. 30 gałązek
  • 250 ml oleju rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Woda

Potrzebne narzędzia

  • Blender
  • Sitko
  • Gaza

Przygotowanie

Zaczynamy od zblanszowania pietruszki — do garnka wlewamy 1 litr wody i wsypujemy 1/2 łyżeczki soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy pietruszkę i gotujemy ją przez 20 sekund. Po tym czasie natychmiast odcedzamy pietruszkę i płuczemy ją zimną wodą. Dzięki blanszowaniu nabierze ona intensywniejszego, świeżego koloru.

blanszowanie pietruszki

Kładziemy pietruszkę na papierowym ręczniku lub czystej ściereczce i osuszamy. Następnie siekamy ją na mniejsze kawałki po ok. 4-5 cm.

osuszanie pietruszki

Przesiekaną pietruszkę blendujemy z olejem, aż będzie mocno rozdrobniona.

pietruszka zblendowana z olejem

Następnie sitko wykładamy gazą i zawieszamy je nad jakimś pojemnikiem. Zblendowaną masę wylewamy na gazę i odcedzamy. Może to chwilę potrwać, nawet 1-2 godzinki. Na koniec warto złapać za rogi gazy i resztę odcisnąć ręcznie, żeby nic się nie zmarnowało. Na sitku powinna nam pozostać sama pietruszka, a w pojemniku poniżej zielona, aromatyzowana oliwa pietruszkowa.

odcedzanie oliwy pietruszkowej

Przelewamy oliwę do szklanej butelki i przechowujemy w lodówce.

Oliwa pietruszkowa świetnie nadaje się jako baza do dressingów sałatkowych. Można również nią po prostu skropić warzywa, ryby lub mięsa, jej ziołowy aromat fajnie podkreśli smak potraw.

W tym przepisie użyłam pietruszki, ale w dokładnie taki sam sposób można przygotować oliwę aromatyzowaną np. bazylią.

oliwa pietruszkowa

Zobacz także…

Jak przygotować pikantny i bardzo aromatyczny olej chili>>