olej chili i pierożki
Sosy, dipy, dressingi

Olej chili, aromatyczny i pikantny

Składniki

  • 10 g nasion kolendry
  • 4 całe ziarna kardamonu
  • 5 gwiazdek anyżu
  • 20 g pieprzu syczuańskiego (w całości, nie mielony)
  • 1 laska cynamonu
  • 4 ząbki czosnku razem z łupinami
  • 1 litr oleju rzepakowego

  • 110 g syczuańskiego chili (grys, ewentualnie płatki)
  • 10 g soli
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego

Składniki, których nie uda się kupić w marketach można znaleźć na Allegro lub w specjalistycznych sklepach z przyprawami.

Potrzebne narzędzia

  • Termometr kuchenny
  • Metalowe sitko
  • Garnek o pojemności min. 1,5 l
  • Duża, metalowa miska (lub drugi, większy garnek)

Przygotowanie

Do garnka wrzucamy nasiona kolendry i kardamonu, gwiazdki anyżowe, całe ziarna pieprzu syczuańskiego, laskę cynamonu oraz rozgniecione nożem ząbki czosnku w łupinach. Przyprawy zalewamy 1 litrem oleju rzepakowego lub innego oleju o dość neutralnym smaku i wysokiej temperaturze dymienia (więc np. oliwa z oliwek się do tego NIE nadaje).

Kolendra, czosnek, anyż, kardamon, cynamon i pieprz syczuański

Olej z przyprawami podgrzewamy na bardzo małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Temperatura oleju powinna wynosić 110-120°C. Dobrzej jest raz na jakiś czas zmierzyć temperaturę oleju i uważać żeby nie spalić czosnku, bo wtedy całość stanie się bardzo gorzka. Jeśli zauważymy, że czosnek robi się brązowy, to po prostu wyławiamy go łyżką kontynuujemy prażenie pozostałych przypraw w oleju.

Przyprawy w oleju

Następnie przecedzamy olej, używając wyłącznie metalowych narzędzi (sitka lub łyżki cedzakowej), gdyż olej będzie miał bardzo wysoką temperaturę i może nadtopić plastikowe sitko. Przyprawy już możemy wyrzucić, natomiast olej przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy do 150°C.

Do osobnej miski wsypujemy płatki syczuańskiego chili, sól i ocet i mieszamy.

Płatki syczuańskiego chili

Następnie płatki chili zalewamy gorącym olejem. UWAGA: olej zacznie się mocno pienić (zobacz filmik poniżej), dlatego musimy użyć dużego naczynia, najlepiej jeśli będzie to metalowa miska lub garnek, gdyż ze względu na wysoką temperaturę szkło mogłoby pęknąć, a plastik się nadtopić.

Tak przygotowany olej chili pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie przelewamy go do szklanej butelki lub słoika. Przechowujemy w lodówce przez nawet pół roku.

Chili będzie opadało na dno, dlatego przed użyciem należy porządnie wstrząsnąć butelką.

Olej chili w słoiku i butelce

Do czego używać olej chili

Olej chili jest bardzo uniwersalny i niesamowicie aromatyczny. Jest dość pikantny, ale nie w stopniu, który zabija inne smaki i aromaty. Możemy go podawać do:

  • Pierożków
  • Mięs np. z grilla
  • Ryżu
  • Makaronu
  • Warzyw gotowanych, na parze lub grilowanych
  • Jajek
  • Frytek
  • Hummusu
  • Jako dressing sałatkowy
  • Wiele innych…
olej chili i pierożki

Zobacz także…

Jak przygotować oliwę pietruszkową>>