Składniki
- 10 g nasion kolendry
- 4 całe ziarna kardamonu
- 5 gwiazdek anyżu
- 20 g pieprzu syczuańskiego (w całości, nie mielony)
- 1 laska cynamonu
- 4 ząbki czosnku razem z łupinami
- 1 litr oleju rzepakowego
- 110 g syczuańskiego chili (grys, ewentualnie płatki)
- 10 g soli
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
Składniki, których nie uda się kupić w marketach można znaleźć na Allegro lub w specjalistycznych sklepach z przyprawami.
Potrzebne narzędzia
- Termometr kuchenny
- Metalowe sitko
- Garnek o pojemności min. 1,5 l
- Duża, metalowa miska (lub drugi, większy garnek)
Przygotowanie
Do garnka wrzucamy nasiona kolendry i kardamonu, gwiazdki anyżowe, całe ziarna pieprzu syczuańskiego, laskę cynamonu oraz rozgniecione nożem ząbki czosnku w łupinach. Przyprawy zalewamy 1 litrem oleju rzepakowego lub innego oleju o dość neutralnym smaku i wysokiej temperaturze dymienia (więc np. oliwa z oliwek się do tego NIE nadaje).

Olej z przyprawami podgrzewamy na bardzo małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Temperatura oleju powinna wynosić 110-120°C. Dobrzej jest raz na jakiś czas zmierzyć temperaturę oleju i uważać żeby nie spalić czosnku, bo wtedy całość stanie się bardzo gorzka. Jeśli zauważymy, że czosnek robi się brązowy, to po prostu wyławiamy go łyżką kontynuujemy prażenie pozostałych przypraw w oleju.

Następnie przecedzamy olej, używając wyłącznie metalowych narzędzi (sitka lub łyżki cedzakowej), gdyż olej będzie miał bardzo wysoką temperaturę i może nadtopić plastikowe sitko. Przyprawy już możemy wyrzucić, natomiast olej przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy do 150°C.
Do osobnej miski wsypujemy płatki syczuańskiego chili, sól i ocet i mieszamy.

Następnie płatki chili zalewamy gorącym olejem. UWAGA: olej zacznie się mocno pienić (zobacz filmik poniżej), dlatego musimy użyć dużego naczynia, najlepiej jeśli będzie to metalowa miska lub garnek, gdyż ze względu na wysoką temperaturę szkło mogłoby pęknąć, a plastik się nadtopić.
Tak przygotowany olej chili pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie przelewamy go do szklanej butelki lub słoika. Przechowujemy w lodówce przez nawet pół roku.
Chili będzie opadało na dno, dlatego przed użyciem należy porządnie wstrząsnąć butelką.

Do czego używać olej chili
Olej chili jest bardzo uniwersalny i niesamowicie aromatyczny. Jest dość pikantny, ale nie w stopniu, który zabija inne smaki i aromaty. Możemy go podawać do:
- Pierożków
- Mięs np. z grilla
- Ryżu
- Makaronu
- Warzyw gotowanych, na parze lub grilowanych
- Jajek
- Frytek
- Hummusu
- Jako dressing sałatkowy
- Wiele innych…

Zobacz także…
Jak przygotować oliwę pietruszkową>>