murzynek
Na słodko

Murzynek, ciasto kakaowe

Składniki

  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 120 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Do garnka wlewamy pół szklanki mleka, dodajemy masło, kakao, pół szklanki cukru i podgrzewamy, aż mleko będzie gorące, wszystkie składniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolity płyn. Jeśli powstaną grudki kakao, to rozcieramy je łyżką. Pozostawiamy taką masę aż wystygnie.

Masa kakaowa.

Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy 4 żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, a następnie mieszamy np. trzepaczką aż do uzyskania jednolitego ciasta.

Masa kakaowa i jajka.
Masa kakaowa, jajka i mąka.
Surowy murzynek przed wlaniem w formę.

Mikserem w osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie łyżką (NIE MIKSEREM!), delikatnie łączymy pianę z masą kakaową. Mieszamy, aż obie części całkowicie się połączą.

Ubite białka i surowe ciasto na murzynka.

Tak uzyskane ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu).

Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy 30-40 minut. Żeby sprawdzić, czy jest już gotowe, wbijamy patyczek w środek. Jeśli patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest w pełni upieczone.

Upieczony murzynek.

Tak otrzymujemy bazę do wielu ciast i tortów, np ciasta czarny las lub tortu czekoladowego

Możemy też przygotować klasycznego murzynka. Przekroić ciasto na pół, posmarować środek dżemem lub marmoladą, a wierzch polać czekoladą i opcjonalnie posypać orzechami.

Ciasto kakaowe przekrojone na pół i posmarowane dżemem porzeczkowym i kremem.