Mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów przechowywania żywności, dlatego że mrożone jedzenie niemal w ogóle nie traci właściwości odżywczych.
Jak długo można przechowywać jedzenie w zamrażarce?
WARZYWA I OWOCE — do roku
WOŁOWINA — do 8 miesięcy
CIELĘCINA — do 8 miesięcy
WIEPRZOWINA — do 6 miesięcy
RYBY — 3-4 miesiące (wyjątek: śledzie do 2 miesięcy)
DRÓB — do 3 miesięcy
CHLEB — do 3 miesięcy
MIĘSO MIELONE — do 2 miesięcy
UGOTOWANE DANIA DOMOWE — do 4 tygodni
GOTOWE DANIA MROŻONE — według zaleceń producenta
Owoce i warzywa, które dobrze znoszą mrożenie
Maliny
Jagody
Truskawki
Jeżyny
Porzeczki
Agrest
Banany (pokrojone w plasterki i zamrożone banany świetnie nadają się do smoothie, koktajli i tzw. nice crem, czyli lodów na bazie mrożonych bananów zmiksowanych z np. kakao, kokosem lub innymi mrożonymi owocami) UWAGA: banany po rozmrożeniu nie nadają się do jedzenia.
Ananasy
Wiśnie i czereśnie
Śliwki
Morele i brzoskwinie
Winogrona
Rabarbar
Szpinak
Brukselka
Szparagi
Groszek
Fasolka szparagowa
Buraki (wcześniej ugotowane)
Seler (korzeń i natka)
Marchew
Brokuł
Kalafior
Bób
Kukurydza
Papryka (bez gniazd nasiennych)
Zioła
Grzyby
Warzywa i owoce, które NIE nadają się do mrożenia
Ogórki
Pomidory
Sałata
Cukinie
Bakłażany
Ugotowane ziemniaki
Dynie
Cytrusy
Arbuzy
Melony
Kiwi
Papaja
Nigdy nie mrozimy
Ugotowanych ziemniaków (po rozmrożeniu zmienią się w grudkowatą breję),
Śmietany, jogurtu, mleka (rozwarstwią się)
Jajek (surowe wybuchną, a ugotowane staną się gumowe)
Makaronu (po rozmrożeniu zmieni się w papkę)
Warto wiedzieć na temat mrożenia
Temperatura w zamrażarce nie powinna być wyższa niż -18°C.
W czym najlepiej mrozić jedzenie? Świetnie sprawdzą się plastikowe pojemniki z zamknięciem lub woreczki typu zip-top/zip-lock. Nie mrozimy jedzenia w szklanych pojemnikach, gdyż mają one tendencję do pękania w niskich temperaturach.
Do zamrażalnika wkładamy wyłącznie wystudzone lub nawet schłodzone jedzenie. Jeśli włożymy do niego żywność, która jest jeszcze ciepła, możemy podnieść temperaturę panującą w zamrażalniku, przez co inne umieszczone w nim produkty mogą się lekko rozmrozić, a takie wahania temperatur mogą spowodować zepsucie się jedzenia.
Pojemniki lub woreczki do mrożenia żywności warto opisać, podając datę zamrożenia i co zawierają.
Zamrożona ciecz większa swoją objętość, dlatego mrożąc płyny (np. sosy, zupy, mleka roślinne), nalewamy je do mniej więcej 3/4 wysokości pojemnika.
Brokuł, kalafior, fasolka szparagowa i marchew będą lepiej smakowały i zachowają lepszą konsystencję, jeśli przed zamrożeniem je zblanszujemy. Warzywa kroimy na kawałki pożądanej wielkości, następnie wrzucamy do wrzątku na 1-2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Gdy odciekną przekładamy je do pojemników, a następnie do zamrażalnika.
Żeby mrożone owoce, warzywa lub grzyby zachowały swój kształt i nie pozbijały się w bryły, należy je najpierw umyć i osuszyć, a następnie w całości lub pokrojone na kawałki ułożyć na plastikowych lub aluminiowych tackach i włożyć do zamrażarki. Następnego dnia, gdy już będą w pełni zamrożone, zebrać je z tacek i przesypać do pojemnika z zamknięciem lub woreczka i z powrotem włożyć do zamrażarki.
Z nabiału można mrozić masło i twarde sery.
Jak sprytnie wykorzystać zamrażalnik
Buliny i wywary możemy mrozić w foremkach na lód, dzięki temu zawsze będziemy mieli pod ręką zdrową wersję kostki rosołowej.
Podobnie w foremkach na lód możemy mrozić zaparzoną wcześniej i wystudzoną kawę, mleka roślinne oraz soki. Tak przygotowane kostki świetnie nadają się do mrożonej kawy lub do zmiksowania jako składnik owocowych smoothie.
Zamrożone winogrona można dodać do drinków zamiast kostek lodu. Dzięki temu ich nie rozwodnimy.
W zamrażarce należy przechowywać saszetki z bakteriami jogurtowymi (zobacz jak zrobić domowy jogurt>>). Można także do niej włożyć grzybki tybetańskie, gdy przez jakiś czas nie chcemy robić kefiru. Takie grzybki należy dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie włożyć do plastikowego pojemniczka lub woreczka i umieścić w zamrażarce. Po wyjęciu z zamrażalnika grzybki należy wrzucić do słoika z mlekiem. Po 1-2 dniach powinny ożyć (zobacz jak zrobić kefir>>).
Do mrożenia świetne nadają się również zioła. Koperek lub natkę pietruszki można drobno posiekać i zamrozić w plastikowym pojemniczku. Zachowają swoją sypkość, więc łatwo będzie można je brać po szczypcie. Innym sposobem jest umieszczenie ziół w foremkach na lód i zalanie ich oliwą z oliwek. W ten sposób można mrozić np. rozmaryn, oregano, tymianek, bazylię, pietruszkę, koperek i in. lub tworzyć własne kombinacje ziół.