Mleko owsiane
Nabiał Napoje

Mleko owsiane

Składniki

  • 100 g płatków owsianych (zwykłych lub górskich, nie błyskawicznych)
  • 1 l wody (przegotowanej i wystudzonej) + woda do moczenia płatków
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego; lub 2 suszone daktyle

Potrzebne narzędzia

  • Blender
  • Sitko
  • Gaza, tetra lub czysta bawełniana ściereczka

Przygotowanie

Zaczynamy od namoczenia płatków. Wsypujemy je do słoika lub miseczki i zalewamy wodą tak, aby były całkowicie przykryte, a woda sięgała ok. 1 cm ponad ich powierzchnię.

Płatki owsiane możemy zostawić do namoczenia na całą noc, ale nie potrzebują aż tak dużo czasu. Powinny moczyć się minimum 1 godzinę.

Płatki owsiane moczone w słoiku

Jeśli płatki nie wchłonęły całej wody, to je odcedzamy.

Namoczone płatki blendujemy z 1 litrem przegotowanej i ostudzonej wody oraz czymś, co je osłodzi (miód, syrop klonowy, suszone daktyle). Można oczywiście przygotować mleko owsiane bez dosładzania, ale wtedy będzie trochę mdłe.

Otrzymany płyn przecedzamy przez sitko wyłożone gazą. Najwygodniej będzie jeśli sitko zawiesimy nad miską, dlatego że płyn jest gęsty i proces przecedzania może trochę potrwać.

Na koniec możemy złapać za rogi gazy i ręcznie wycisnąć resztę mleka, żeby mieć pewność, że nic nie zostało w zmielonych płatkach owsianych.

Odcedzanie mleka owsianego

Mleko owsiane przelewamy do szklanej butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce. Można je też zamrozić w foremkach do lodu (będą świetnie nadawały się do mrożonej kawy lub zmiksowania z owocami na smoothie).

Mleko owsiane

Już po kilkunastu minutach mleko zacznie się rozwarstwiać. To naturalny proces. Wystarczy je wstrząsnąć przed użyciem.

Zmielone płatki owsiane, które nam pozostaną po robieniu mleka możemy zjeść z jogurtem i owocami.

Inny sposób na przygotowanie mleka owsianego

Jest jeszcze jeden sposób na przygotowanie mleka owsianego. Sami zobaczcie, który będzie wam bardziej odpowiadał (lista składników pozostaje taka sama).

  1. Suche płatki owsiane rozdrabniamy przy pomocy blendera lub malaksera i przesypujemy do dużego naczynia.
  2. Rozdrobnione płatki zalewamy 1 litrem gorącej wody, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut.
  3. Po tym czasie ponownie mieszamy i przelewamy przez sitko wyłożone gazą.
  4. Na koniec do mleka dodajemy miód lub syrop klonowy i mieszamy (nie dodajemy miodu do gorącej wody, żeby zachować jego właściwości zdrowotne).
  5. Gotowe mleko owsiane przelewamy do szklanej butelki lub słoika.

Zobacz także…

Jak zrobić mleko migdałowe>>