Mleko migdałowe
Nabiał Napoje

Mleko migdałowe

Składniki

  • 1 szklanka całych migdałów
  • 1 litr wody (przegotowanej i wystudzonej)
  • 2 płaskie łyżeczki miodu (lub syropu klonowego)
  • Szczypta soli

Potrzebne narzędzia

  • Blender
  • Gaza, płótno lub czysta bawełniana ściereczka

Przygotowanie

Migdały zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia na całą noc. Po tym czasie odcedzamy migdały z wody, która stała się mętna i szarawa.

Namoczone migdały w misce, woda w dzbanku i miód.

Następnie namoczone migdały zalewamy 1 litrem przegotowanej i ostudzonej wody, dodajemy 2 łyżeczki miodu, szczyptę soli i wszystko blendujemy.

Ja mam blender z zamknięciem, w którym nie mieści się aż tyle płynu, dlatego zmiksowałam migdały, miód i sól z mniejszą ilością wody, a następnie wymieszałam wszystko w większym naczyniu.

Sitko wykładamy gazą lub czystą bawełnianą ściereczką i przecedzamy przez nie otrzymany płyn.

Przecedzanie mleka migdałowego.

Gazę zawijamy i ręcznie odciskamy resztki płynu. Zostanie nam spora ilość mielonych migdałów. Informację jak je wykorzystać, znajdziecie na dole strony.

Mleko migdałowe przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. W taki sposób można przygotować również mleko owsiane, orzechowe czy kokosowe.

Mleko migdałowe w butelce, miód i migdały.

Po kilku godzinach mleko roślinne zacznie się rozwarstwiać, co jest zupełnie normalnym procesem. Przed użyciem wystarczy wstrząsnąć butelką.

Rozwarstwione mleko migdałowe.

Do czego użyć mleko migdałowe

  • Wypić bezpośrednio
  • Dodać do kawy
  • Jako składnik koktajli owocowych i owocowo-warzywnych
  • Do płatków śniadaniowych i musli
  • Rozlać do foremek lub woreczków do lodu i zamrozić. Takie kostki mrożonego mleka roślinnego można dodać do kawy mrożonej (dzięki temu napój się nie rozwodni) lub miksować (najczęściej z owocami) robiąc shake’a, smoothie lub smoothie bowl.
Mleko migdałowe w szklance.

Co zrobić ze zmielonymi migdałami, które pozostaną po zrobieniu mleka

  • Zobacz przepis na kruche ciasteczka migdałowe>>
  • Bezglutenową mąkę migdałową. Żeby zrobić mąkę, migdały muszą być drobno zblendowane i dobrze odciśnięte. Mielone migdały rozsypujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie suszymy je w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 100°C przez ok. 40-45 minut.
  • Amlou, czyli marokańską pastę migdałową. Mielone migdały mieszamy ze szczyptą soli, olejem arganowym i miodem. Konsystencja powinna być nieco rzadsza niż masła orzechowego. Taka pasta świetnie smakuje z białym pieczywem lub naleśnikami.
  • „Serek” migdałowy. Mielone migdały łączymy z jogurtem, szczyptą soli i miodem lub syropem klonowym. Podajemy je z białym pieczywem, naleśnikami, świeżymi owocami lub wykorzystujemy jako składnik deserów.