masło kefirowe
Na kanapki Nabiał

Masło kefirowe z ukwaszonej śmietanki

Składniki

  • 1 litr śmietanki 36% tłuszczu
  • 150 ml kefiru (zobacz jak zrobić domowy kefir>>)

Ważne żeby w składzie obu składników nie było żadnych chemicznych dodatków.

Potrzebne narzędzia

  • Mikser
  • Sitko
  • Gaza lub tetra

Przygotowanie

Do dużego słoja wlewamy śmietankę i kefir, a następnie mieszamy. Zakręcony słój zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny.

Przenosimy słoik do lodówki i pozostawiamy tam na kolejne 24 godziny.

Śmietanka i kefir w słoiku

W tym czasie żywe kultury bakterii zawarte w kefirze naturalnie zakwaszą śmietankę i sprawią, że stanie się bardzo gęsta.

Śmietanka ukwaszona kefirem

Taką mocno schłodzoną i ukwaszoną śmietankę przekładamy do miski i ubijamy mikserem.

Stopniowo będzie ona zmieniała swój wygląd, aż w końcu rozwarstwi się i uzyskamy masło kefirowe i maślankę. Potrwa to ok. 20 minut, czyli nieco dłużej niż w przypadku robienia masła ze zwykłej, słodkiej śmietanki.

Bita śmietana
Grudki masła kefirowego
Masło kefirowe

Następnie nad inną miską zawieszamy sitko, wykładamy je gazą lub tetrą i odcedzamy otrzymane masło.

Odcedzanie masła kefirowego

Podnosimy rogi gazy i skręcamy ją tak, żeby odcisnąć resztki płynu.

Odciskanie masła kefirowego

Ostatnim etapem jest płukanie masła w zimnej wodzie. Po zanurzeniu delikatnie rozgniatamy je dłonią. Wymieniamy wodę i powtarzamy czynność. Dzięki temu pozbędziemy się resztek maślanki, a masło dłużej pozostanie świeże.

Płukanie masła

Masło kefirowe możemy dowolnie uformować lub przełożyć do pojemnika z zamknięciem. Ewentualny nadmiar możemy zamrozić.

Masło kefirowe

Otrzymałam 425 g masła kefirowego i 2 szklanki (ok. 500 ml) pysznej, lekko kwaśnej maślanki. Oba produkty zawierają żywe kultury bakterii pochodzące z kefiru i mają właściwości probiotyczne. Masło kefirowe ma w sobie również witaminy A, D i E oraz β-karoten.

Niestety jak wszystkie masła jest ono bardzo kaloryczne i ma wysoką zawartość cholesterolu.

Masło może mieć różny kolor, od białawego po żółte, w zależności od sposobu paszenia krów i pory roku. A zatem nawet kupując tę samą śmietanę, za każdym razem możemy uzyskać nieco inny kolor masła.

Przechowywanie masła

Żeby masło nie zjełczało, możemy je:

  • przechowywać w lodówce,
  • zamrozić,
  • zasypać solą,
  • przechowywać zanurzone w zimnej wodzie.

Zobacz również jak zrobić klasyczne masło ze słodkiej śmietanki>>