Ciastka migdałowe
Na słodko

Kruche ciastka migdałowe

Składniki

  • Mielone migdały (ok. 120 g mielonych migdałów, które pozostają po zrobieniu mleka migdałowego. Zobacz przepis na mleko migdałowe>>)
  • Biała mąka pszenna (łącznie mąki i migdałów powinno być 200 g, dlatego najpierw ważymy mielone migdały, a następnie dosypujemy odpowiednią ilość mąki)
  • 80 g cukru
  • 100 g masła (prosto z lodówki)

Przygotowanie

Do miski wkładamy zmielone migdały, dosypujemy mąkę i cukier, dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być bardzo plastyczne.

Składniki na ciasto

Podczas wyrabiania ciasta ciepło naszych rąk ogrzało znajdujące się w środku masło, dlatego formujemy kulę z ciasta i wkładamy ją do zamrażalnika na 15 minut.

Wyrobione ciasto uformowane w kulkę

Blat kuchenny posypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy ciastka foremką (jeśli jej nie mamy, możemy pociąć ciasto nożem na pasy, a następnie na kwadraty). Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i wycinamy następne ciastka. Powtarzamy czynność, aż do wykorzystania całego ciasta.

Rozwałkowane kruche ciasto migdałowe
Wycinanie ciastek

Ciastka migdałowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja uzyskałam 35 okrągłych ciastek o średnicy 4,5 cm.

Kruche ciastka migdałowe na blaszce do pieczenia

Piekarnik nagrzewamy do 150°C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu).

Polecam włączyć piekarnik jeszcze przed wycinaniem ciastek, żeby zawarte w nich masło nie rozmiękło w temperaturze pokojowej.

Ciastka migdałowe pieczemy przez ok. 40 minut, aż się zarumienią. Dobrze jest sprawdzić jaki kolor ciastka mają od spodu, dlatego że tam stykają się z gorącą blachą i mogą być bardziej wypieczone, a z wierzchu wydawać się jeszcze blade.

Kruche ciastka migdałowe