Składniki
- 700-750 g rabarbaru
- 90-100 g cukru (białego, brązowego lub trzcinowego)
- 2 l wody
Wagę rabarbaru podałam już po odcięciu niejadalnych części. Łodygi różnią się od siebie długością i grubością, dlatego nie podaję dokładnej wagi. Będziemy potrzebowali ok. 5-6 łodyg.
Potrzebne narzędzia
- Garnek o pojemności ok. 4 l
- Sitko o gęstym splocie (z małymi dziurkami)
Przygotowanie
Obcinamy zdrewniały fragment łodygi rabarbaru oraz liść (jest on toksyczny i nie należy go jeść!). Samej łodygi NIE obieramy, to właśnie ona nada kompotowi piękny, różowy kolor. Następnie łodygi rabarbaru dokładnie myjemy i kroimy na ok. 1-2 cm kawałki. Nie musi to być zrobione dokładnie, gdyż podczas gotowania rabarbar i tak się rozpadnie.

Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu, aż kompot zacznie wrzeć a rabarbar się rozpadnie.
Następnie do kompotu dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Najlepiej wsypywać go stopniowo, sprawdzając czy smak nam odpowiada. Polecam zacząć od 80 g cukru i ewentualnie dodawać więcej.
Kompot z rabarbaru możemy teraz przelać przez sitko, najlepiej takie o małych dziurkach. Jeśli takiego nie mamy, to sitko o większych otworach można równie dobrze wyłożyć gazą. Miąższ owocowy, który zostanie na sitku dociskamy jeszcze łyżką, żeby mieć pewność, że nic się nie zmarnuje (w miąższu będzie jeszcze bardzo dużo soku.

Tak przygotowany kompot z rabarbaru możemy podawać na ciepło, zimno lub w temperaturze pokojowej, a także z kostkami lodu i np. plasterkiem cytryny lub listkami mięty.
Innym sposobem na kompot z rabarbaru będzie ugotowanie go w tylko 1 litrze wody (dodajemy tyle samo cukru, co w przepisie powyżej), dzięki temu uzyskamy intensywną, rabarbarową esencję. Wlewamy ją do połowy szklanki, a następnie dopełniamy wodą gazowaną lub prosecco (jak szaleć, to szaleć). 😉

Sezon na rabarbar
Sezon na rabarbar rozpoczyna się pod koniec kwietnia i trwa całą wiosnę i lato. Najsmaczniejszy i najzdrowszy będzie jednak młody rabarbar, gdyż zawiera zdecydowanie mniej szczawianów wapnia, które spożywane w dużych ilościach mogą szkodzić nerkom. Dlatego jedzmy rabarbar najpóźniej do końca czerwca!
Zobacz także…
Przepis na kompot z gruszek>>
Proste w przygotowaniu mleko owsiane>>