Składniki
- 5 dojrzałych gruszek
- 2 litry wody
- 1 laska cynamonu
- 3 goździki
- 1 cytryna
- Cukier, miód lub stewia (ja zwykle daję 1 łyżkę brązowego cukru)
Potrzebny sprzęt
- Garnek o pojemności ok. 4-5 litrów
- Sitko (najlepiej o gęstym splocie)
Przygotowanie
Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na kawałki, ale nie za drobne. Wrzucamy je do garnka, dodajemy cynamon oraz goździki i zalewamy 2 litrami zimnej wody.
Gotujemy na małym ogniu, aż gruszki będą miękkie, a całość zacznie wrzeć. Następnie zdejmujemy kompot z ognia i pozwalamy mu ostygnąć.

Gdy kompot z gruszek ostygnie możemy dodać do niego sok wyciśnięty z jednej cytryny. Gdybyśmy zrobili to, gdy kompot był gorący, wysoka temperatura zniszczyłaby witaminę C zawartą w cytrynie. Dodajemy też cukier do smaku (lub inny składnik słodzący) i całość mieszamy. Nie lubię, gdy kompot jest zbyt słodki, dlatego zwykle daję tylko 1 łyżkę brązowego cukru.
Kompot z gruszek możemy teraz przecedzić. Dzięki temu na sitku zatrzymamy kawałki owoców, goździki, cynamon i ewentualne pestki z cytryny. Możemy też lekko rozgnieść gruszki na sitku, używając łyżki, dlatego że w środku będzie jeszcze sporo uwięzionego soku owocowego. Dobrze żeby sitko miało gęsty splot, wtedy kawałki rozgniecionych gruszek nie wpadną nam z powrotem do kompotu.

Kompot z gruszek przelewamy do dzbanka lub od razu do szklanek. Możemy go podawać na ciepło, w temperaturze pokojowej lub schłodzony.
Podany do obiadu kompot będzie zdrową i pyszną alternatywą dla sklepowych napoi zawierających ogromne ilości cukrów i konserwantów. Ważne jest to, że sami kontrolujemy ilość cukru w naszym kompocie, a że zazwyczaj gruszki są same z siebie dość słodkie, to wcale nie trzeba go dużo.
Gruszki, które nam pozostaną możemy oczywiście zjeść, np. przygotować z nich mus.
W 100 g gruszek znajduje się tylko 57 kcal. Są one bogate w bor, który poprawia pracę mózgu, kwas foliowy, witaminę B9 i jako jedne z niewielu owoców zawierają jod. Mają też dużo błonnika, dlatego włączenie ich do diety pomaga w walce z zaparciami.
Zobacz także…
Przepis na pieczeń wieprzową z mięsa mielonego>>