Składniki
- Rzodkiewka
- Sól
- Woda
Nie podaję ilości poszczególnych składników, dlatego że w dalszej części wpisu wyliczymy ile czego potrzeba.
Potrzebne narzędzia
- Waga kuchenna
- Słoik
Przygotowanie
Słoik i zakrętkę wyparzamy wrzątkiem, a następnie pozostawiamy do wystudzenia.
Ważymy pusty słoik przy pomocy wagi kuchennej i zapisujemy tę wartość. Będzie nam ona potrzebna do wyliczenia proporcji wody i soli do zalewy.
Rzodkiewkę pozbawiamy liści (nie wyrzucamy ich, możemy przygotować świetną surówkę z liści rzodkiewki>>), dokładnie ją myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
Następnie pokrojoną rzodkiewkę wkładamy do słoiczka, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od góry. Słoik zalewamy wodą.
Całość stawiamy na wagę kuchenną. Teraz możemy wyliczyć ile soli będziemy potrzebowali do zalewy, wg wzoru:
(waga warzyw + waga wody) x 0,025 =
waga soli (g)
lub inaczej:
(waga słoika z warzywami i wodą – waga pustego słoika) x 0,025 =
waga soli (g)

Otrzymany wynik powie nam, ile gram soli potrzebujemy do zalewy.
PRZYKŁADOWO:
Mój pusty słoik ważył 242 g
Słoik z rzodkiewką i wodą ważył 721 g
(721 g – 242 g) x 0.025 =
479 g x 0.025 = 12 g
Odcedzamy rzodkiewkę z wody (wlewamy ją do osobnego naczynia). Następnie do tej wody wsypujemy odważoną sól i mieszamy, aż się rozpuści. Tak przygotowaną zalewą z powrotem zalewamy rzodkiewkę.
Ważne żeby wszystkie warzywa znalazły się pod powierzchnią wody, w przeciwnym razie dostęp tlenu sprawi, że rzodkiewka się zepsuje. Niektórzy używają specjalnych szklanych obciążników, które nie pozwalają warzywom wypłynąć. Zamiast tego na wierzch można położyć zawiązany woreczek z odrobiną wody w środku.

Zakrywamy słoik zakrętką, ale jej nie zaciskamy, dzięki temu dwutlenek węgla powstający w procesie fermentacji będzie miał gdzie uciec.
Tak przygotowany słoik odstawiamy na ok. 10-30 dni. Im dłużej pozwolimy pracować bakteriom fermentacji mlekowej, tym kiszona rzodkiewka będzie intensywniejsza w smaku.
Co jakiś czas warto zajrzeć do słoika, czy czasem nie rozwija się pleśń i spróbować czy kiszona rzodkiewka nabrała już smaku, który nas zadowala, czy może pozwolić bakteriom pracować trochę dłużej.

Zewnętrzna część rzodkiewki puści kolor i sprawi, że zarówno zalewa, jak i sama rzodkiewka z czasem staną się różowe.

Zobacz także…
Przepis na kiszoną kukurydzę>>