Składniki
- Mleko (nie UHT!)
- Grzybek kefirowy (inaczej: grzybek tybetański, ziarna kefirowe)

Potrzebne narzędzia
- Plastikowe sitko
- Drewniana lub plastikowa łyżka
- Duży słoik
WAŻNE: Kwasy zawarte w kefirze reagują z metalem, dlatego przy jego produkcji można używać jedynie przedmiotów wykonanych ze szkła, drewna lub plastiku.
Sposób przygotowania
Grzybki tybetańskie wkładamy do słoika i zalewamy mlekiem. Słoik przykrywamy gazą i zaciskamy gumką recepturką. Dzięki temu chronimy kefir przez zanieczyszczeniami, a jednocześnie dajemy mu dostęp powietrza. Możemy również po prostu zakręcić słoik, ale ważne żeby mleko nie miało styczności z metalową nakrętką.

Pozostawiamy słoik w temperaturze pokojowej na ok. 24-48 godzin (im więcej mleka użyjemy, tym dłużej grzybki będą je przerabiać, kefir trzeba obserwować i próbować żeby wiedzieć czy jest już gotowy). W tym czasie zachodzi proces fermentacji, mleko zmienia konsystencję na gęstszą, staje się kwaśniejsze i lekko gazowane.
Im dłużej pozwolimy grzybkom działać, tym kefir będzie kwaśniejszy. Może on również się rozwarstwiać (to zupełnie naturalny proces, wystarczy wstrząsnąć słoikiem).
Gdy uznamy, że smak kefiru nam odpowiada, przelewamy go przez plastikowe sitko. Jeśli kefir jest bardzo gęsty możemy pomóc sobie łyżką.

Grzybki, które pozostaną na sitku przepłukujemy letnią wodą. Ziarna wkładamy do czystego słoika i ponownie zalewamy mlekiem, powtarzając proces od początku (bez mleka grzybki obumrą).

Prędkość z jaką grzybek przerobi mleko na kefir zależy od trzech czynników:
- Jak dużo mleka użyjemy,
- Jak dużo grzybka znajdzie się w słoiku (grzybek z czasem rośnie, jego nadmiar wyrzucamy),
- Jaka będzie temperatura otoczenia (latem kefir zrobi się szybciej niż zimą).
Możemy przesadzić z czasem fermentacji mleka (szczególnie latem, gdy są wysokie temperatury). Jeśli kefir całkowicie się rozwarstwi, a na górze zbierze się kożuch przypominający ser, lepiej go wylać (przelewamy go przez sito, żeby odzyskać grzybki).

Jak wykorzystać kefir
- Do przygotowania koktajli owocowych
- Zjeść z płatkami śniadaniowymi, musli, otrębami…
- Zrobić z niego twaróg — przepis na domowy twaróg znajdziecie tutaj>>
- Jako baza do chłodnika
- Można polać nim pierogi, placki ziemniaczane, placki z cukinii, racuchy…
Czym jest grzybek tybetański
Ziarna kefirowe nazywa się często grzybkami, jednak są to tak naprawdę kultury bakterii (bakterie kwasu mlekowego, głównie Lactobacillus i Lactococcus, oraz bakterie kwasu octowego) i drożdży. Z ich połączenia powstaje żyjący w symbiozie mikroorganizm (SCOBY — Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts). Jest on używany w procesie fermentacji mleka. Hamuje rozwój drobnoustrojów odpowiedzialnych za jego psucie i rozkłada zawartą w nim laktozę.
Ziarna mają biały kolor, nieregularny kształt, osiągają do 2 cm średnicy, wyglądem przypominają różyczki kalafiora.
Grzybek szybko się rozrasta (w ciągu 3 tygodni może nawet podwoić swoją objętość), dzięki czemu nadmiar można podarować znajomym. 🙂
Właściwości zdrowotne kefiru na bazie grzybka tybetańskiego
- Kefir jest probiotykiem — wspiera rozwój dobrej flory bakteryjnej jelit,
- Pobudza trawienie i przemianę materii,
- Oczyszcza układ pokarmowy z toksyn, hamuje procesy gnilne,
- Wzmacnia układ odpornościowy,
- Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy K, wapnia, magnezu i fosforu,
- Może obniżać cholesterol i poziom cukru we krwi,
- Pomaga w walce z nadciśnieniem,
- Ma działanie przeciwzapalne,
- Nie zawiera laktozy,
- Jest źródłem białka,
- Zawarta w nim cysteina i metionina chroni organizm przed szkodliwym działaniem metali ciężkich,
- Obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy i raka jelita grubego.
Przeciwwskazania
- Przyjmowanie antybiotyków,
- Nietolerancja białka z mleka krowiego,
- Cukrzyca,
- W czasie ciąży i karmienia piersią należy skonsultować się z lekarzem.
Przydatne wskazówki
- Grzybek kefirowy, inaczej nazywany tybetańskim, można kupić na Allegro za ok. 5-10 zł.
- Jeśli grzybki przerabiają mleko za szybko, albo akurat nie potrzebujemy kefiru, możemy wstawić słoik do lodówki. Niska temperatura spowolni proces fermentacji.
- Grzybki kefirowe można zamrozić. Wystarczy je dokładnie wypłukać letnią wodą, osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem, a następnie umieścić w plastikowym pudełku. Po wyjęciu z zamrażarki wystarczy zalać je mlekiem. Po kilku dniach powinny wrócić do życia.