Składniki
- 250 g mąki pszennej białej lub pełnoziarnistej
- 240 g jogurtu naturalnego (zobacz przepis na domowy jogurt>>)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Odmierzone składniki wrzucamy do miski, a następnie wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do wyrabiania ciasta.

Musimy pamiętać, że różne jogurty mają różną gęstość, w zależności od tego ile mają w sobie serwatki. Jeśli użyjemy gęstego jogurtu greckiego, prawdopodobnie będziemy musieli dodać go trochę więcej. A jeśli wybierzemy bardziej lejący jogurt możliwe, że będzie trzeba dosypać więcej mąki.

Jogurtowe ciasto na pizzę nie wymaga długiego wyrabiania. Powinno mieć jednolitą konsystencję, być elastyczne i nie kleić się do rąk (jeśli się klei, należy dodać więcej mąki).
Blat wysypujemy mąką i dzielimy ciasto na 4 równe części.

Wałkujemy ciasto na grubość ok. 2 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Smarujemy ciasto sosem pomidorowym (może być ze słoiczka), posypujemy starkowanym serem i wybranymi dodatkami.

Piekarnik nagrzewamy do 230°C (ważne, żeby pizza trafiła do pieca, gdy ten będzie już całkowicie nagrzany).
Pieczemy przez 12-13 minut.

Jogurtowe ciasto na pizzę jest chrupiące i delikatne w smaku. Polecam je fanom pizzy na cienkim cieście.
Dodatki do pizzy
W mojej pizzy użyłam sos pomidorowy, żółtą paprykę, czerwoną cebulę, oliwki i chorizo (ostra, paprykowana hiszpańska kiełbasa), a po upieczeniu na wierzch położyłam świeże liście bazylii. Poniżej znajdziecie propozycje dodatków, które ułatwią Wam skomponowanie własnej pizzy.
Mięsa
- Salami
- Kurczak
- Boczek
- Szynka
- Chorizo
- Kiełbasa (zwykła lub wędzona)
- Szarpana wołowina
- Mielona wołowina (wcześniej podsmażona na patelni z przyprawami)
- Prosciutto (dodane na pizzę już po upieczeniu)
Warzywa
- Cebula (biała, czerwona)
- Papryka (czerwona, zielona, żółta)
- Pomidory
- Oliwki (zielone, czarne)
- Ananas
- Ostre papryczki jalapeño lub chili (świeże lub marynowane)
- Kapary
- Bakłażan
- Cukinia
- Brokuły? Ok… 😉
- Kukurydza
- Ogórek konserwowy w plasterkach
- Szpinak podsmażony na oliwie z czosnkiem (świeże liście położone na pizzę spalą się w piecu)
- Świeże zioła, bazylia, szpinak lub rukola (dodane na pizzę już po upieczeniu)
Sery
- Mozzarella
- Parmezan
- Ser żółty
- Błękitny ser pleśniowy
- Camembert
- Pecorino
- Wędzony ser
- Feta
- Kozi ser
Owoce morza
- Krewetki
- Tuńczyk
- Kalmary
- Wędzony łosoś
- Anchois
Grzyby
- Pieczarki
- Kurki
Sosy
- Pomidorowy
- Śmietanowy
- Czosnkowy
- Barbecue
- Pesto
- Oliwa z oliwek (można nią skropić pizzę już po upieczeniu)
