pizza na cienkim cieście jogurtowym
Pieczywo

Jogurtowe ciasto na pizzę

Składniki

  • 250 g mąki pszennej białej lub pełnoziarnistej
  • 240 g jogurtu naturalnego (zobacz przepis na domowy jogurt>>)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Odmierzone składniki wrzucamy do miski, a następnie wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do wyrabiania ciasta.

Składniki na pizzę.

Musimy pamiętać, że różne jogurty mają różną gęstość, w zależności od tego ile mają w sobie serwatki. Jeśli użyjemy gęstego jogurtu greckiego, prawdopodobnie będziemy musieli dodać go trochę więcej. A jeśli wybierzemy bardziej lejący jogurt możliwe, że będzie trzeba dosypać więcej mąki.

Wyrobione ciasto na pizzę.

Jogurtowe ciasto na pizzę nie wymaga długiego wyrabiania. Powinno mieć jednolitą konsystencję, być elastyczne i nie kleić się do rąk (jeśli się klei, należy dodać więcej mąki).

Blat wysypujemy mąką i dzielimy ciasto na 4 równe części.

Ciasto na pizzę podzielone na 4 części

Wałkujemy ciasto na grubość ok. 2 mm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Rozwałkowane ciasto jogurtowe na pizzę

Smarujemy ciasto sosem pomidorowym (może być ze słoiczka), posypujemy starkowanym serem i wybranymi dodatkami.

Pizza przed włożeniem do pieca.

Piekarnik nagrzewamy do 230°C (ważne, żeby pizza trafiła do pieca, gdy ten będzie już całkowicie nagrzany).

Pieczemy przez 12-13 minut.

Pizza na cienkim cieście jogurtowym

Jogurtowe ciasto na pizzę jest chrupiące i delikatne w smaku. Polecam je fanom pizzy na cienkim cieście.

Dodatki do pizzy

W mojej pizzy użyłam sos pomidorowy, żółtą paprykę, czerwoną cebulę, oliwki i chorizo (ostra, paprykowana hiszpańska kiełbasa), a po upieczeniu na wierzch położyłam świeże liście bazylii. Poniżej znajdziecie propozycje dodatków, które ułatwią Wam skomponowanie własnej pizzy.

Mięsa

  • Salami
  • Kurczak
  • Boczek
  • Szynka
  • Chorizo
  • Kiełbasa (zwykła lub wędzona)
  • Szarpana wołowina
  • Mielona wołowina (wcześniej podsmażona na patelni z przyprawami)
  • Prosciutto (dodane na pizzę już po upieczeniu)

Warzywa

  • Cebula (biała, czerwona)
  • Papryka (czerwona, zielona, żółta)
  • Pomidory
  • Oliwki (zielone, czarne)
  • Ananas
  • Ostre papryczki jalapeño lub chili (świeże lub marynowane)
  • Kapary
  • Bakłażan
  • Cukinia
  • Brokuły? Ok… 😉
  • Kukurydza
  • Ogórek konserwowy w plasterkach
  • Szpinak podsmażony na oliwie z czosnkiem (świeże liście położone na pizzę spalą się w piecu)
  • Świeże zioła, bazylia, szpinak lub rukola (dodane na pizzę już po upieczeniu)

Sery

  • Mozzarella
  • Parmezan
  • Ser żółty
  • Błękitny ser pleśniowy
  • Camembert
  • Pecorino
  • Wędzony ser
  • Feta
  • Kozi ser

Owoce morza

  • Krewetki
  • Tuńczyk
  • Kalmary
  • Wędzony łosoś
  • Anchois

Grzyby

  • Pieczarki
  • Kurki

Sosy

  • Pomidorowy
  • Śmietanowy
  • Czosnkowy
  • Barbecue
  • Pesto
  • Oliwa z oliwek (można nią skropić pizzę już po upieczeniu)
Dodatki do pizzy