Pieczywo

Jogurtowe bułeczki na sodzie

Składniki

  • 450 g białej mąki pszennej
  • 400 g jogurtu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
Składniki potrzebne do zrobienia bułek.

Przygotowanie

Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy ręcznie lub mikserem z hakiem.

Blat wysypujemy mąką i wykładamy ciasto. Wyrabiamy je, aż przestanie kleić się do rąk (w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki). Ciasto powinno być bardzo lekkie, gładkie i plastyczne.

Wyrobione ciasto.

Ciasto dobrze jest zważyć. Powinniśmy otrzymać ok. 900 g ciasta, z czego przygotujemy 8-9 bułek.

Ciasto na wadze pokazującej 873 g.

Ciasto kroimy nożem na kawałki po ok. 90-100 g. Warto zważyć każdy kawałek, dzięki temu bułki będą takiej samej wielkości i równomiernie się upieką.

Ważenie pojedynczych bułek.

Kawałki ciasta formujemy w kulki. Rozkładamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

Bułki na blaszce do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu).

Bułeczki na sodzie pieczemy przez ok. 25 minut.

Upieczone bułeczki.