Składniki
- 1 l mleka krowiego lub koziego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (ważne aby w składzie miał tylko mleko i bakterie jogurtowe, np. Bifidobacterium, Lactobacillus, Streptococcus)
Potrzebne narzędzia
- Koc
- Termometr kuchenny
- Garnek z pokrywką lub duży słoik
Przygotowanie
Mleko podgrzewamy na bardzo małym ogniu do temperatury 90°C. W ten sposób pozbywamy się szkodliwych bakterii i rozpoczynamy proces rozbijania cukrów, co ułatwi pracę bakteriom jogurtowym.
Następnie pozwalamy mleku wystygnąć do temperatury 40°C.
Dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i dokładnie mieszamy.
Przykrywamy garnek pokrywką lub przelewamy płyn do słoika i zakręcamy. Dokładnie zawijamy go w ciepły koc, który zaizoluje naczynie. Dzięki temu utrzymamy ciepło potrzebne do rozwoju bakterii. Tak pozostawiamy na całą noc.

Rano rozwijamy koc i gotowy jogurt wkładamy do lodówki. Czasami na wierzchu może zbierać się półprzezroczysty płyn (serwatka), to zupełnie naturalne.

Jogurt naturalny można przechowywać w lodówce do 10 dni.

Jeżeli chcemy, aby jogurt był gęstszy (jak jogurt grecki) wystarczy przez 1-3 godzin odsączać go z serwatki na sitku wyłożonym gazą lub podwiesić go nad miską/zlewem.


Przydatne wskazówki
- Jeśli nie mamy termometru wystarczy włożyć palec do mleka. Powinno być ciepłe, ale nie parzyć.
- Gdy jogurt będzie się kończył, możemy wykorzystać go do przygotowania kolejnej partii.
- Im tłustszego mleka użyjemy, tym jogurt będzie gęstszy.
- Z jogurtu możemy przygotować pyszny serek do smarowania>>
- Zamiast jogurtu jako starter możemy wykorzystać bakterie jogurtowe w saszetkach (do kupienia na Allegro). Zwykle należy je przechowywać w zamrażarce.

Właściwości zdrowotne jogurtu
Jogurt naturalny jest bogatym źródłem białka. Wspomaga wchłanialność witamin i żelaza. Zawiera więcej wapnia niż mleko. Jest również bogaty w fosfor, kwas foliowy i witaminy z grup A i B.
Jedzenie jogurtu, który jest naturalnym probiotykiem, zaleca się w czasie kuracji antybiotykowej. Dzięki zawartym w nim bakteriom kwasu mlekowego wspomaga florę bakteryjną jelit, pomaga zwalczyć stany zapalne, infekcje wirusowe i grzybicze oraz wzmacnia odporność.
Bakterie te rozkładają zawartą w mleku laktozę, dlatego jogurt jest lekkostrawny, łatwo przyswajalny przez organizm i może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.
Jogurt jest produktem niskokalorycznym (60 kcal w 100 g) polecanym w diecie nastawionej na redukcję wagi. Ponadto wspomaga przemianę materii, zapobiega zaparciom, biegunkom i wzdęciom.
Stosowany jako maseczka na twarz nawilża i rozjaśnia skórę, a także redukuje zmiany trądzikowe. Natomiast wcierany w skórę głowy wzmacnia włosy i pomaga zwalczyć łupież.