jogurt naturalny
Nabiał

Jogurt naturalny — jak zrobić go w domu?

Składniki

  • 1 l mleka krowiego lub koziego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (ważne aby w składzie miał tylko mleko i bakterie jogurtowe, np. Bifidobacterium, Lactobacillus, Streptococcus)

Potrzebne narzędzia

  • Koc
  • Termometr kuchenny
  • Garnek z pokrywką lub duży słoik

Przygotowanie

Mleko podgrzewamy na bardzo małym ogniu do temperatury 90°C. W ten sposób pozbywamy się szkodliwych bakterii i rozpoczynamy proces rozbijania cukrów, co ułatwi pracę bakteriom jogurtowym.

Następnie pozwalamy mleku wystygnąć do temperatury 40°C.

Dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i dokładnie mieszamy.

Przykrywamy garnek pokrywką lub przelewamy płyn do słoika i zakręcamy. Dokładnie zawijamy go w ciepły koc, który zaizoluje naczynie. Dzięki temu utrzymamy ciepło potrzebne do rozwoju bakterii. Tak pozostawiamy na całą noc.

Miska z jogurtem całkowicie okryta kocem.

Rano rozwijamy koc i gotowy jogurt wkładamy do lodówki. Czasami na wierzchu może zbierać się półprzezroczysty płyn (serwatka), to zupełnie naturalne.

Miska z z pokrywką, w której znajduje się gotowy jogurt.

Jogurt naturalny można przechowywać w lodówce do 10 dni.

jogurt naturalny

Jeżeli chcemy, aby jogurt był gęstszy (jak jogurt grecki) wystarczy przez 1-3 godzin odsączać go z serwatki na sitku wyłożonym gazą lub podwiesić go nad miską/zlewem.

Odsączanie jogurtu z serwatki przez płótno.
Grubość gazy jest ważna, czasami potrzeba 2 warstw, aby wyciekała sama serwatka.
Jogurt zawinięty w płótno, podwieszony na drewnianej łyżce nad miską, odcieka z serwatki.
Już po chwili z jogurtu zaczyna wyciekać serwatka.

Przydatne wskazówki

  • Jeśli nie mamy termometru wystarczy włożyć palec do mleka. Powinno być ciepłe, ale nie parzyć.
  • Gdy jogurt będzie się kończył, możemy wykorzystać go do przygotowania kolejnej partii.
  • Im tłustszego mleka użyjemy, tym jogurt będzie gęstszy.
  • Z jogurtu możemy przygotować pyszny serek do smarowania>>
  • Zamiast jogurtu jako starter możemy wykorzystać bakterie jogurtowe w saszetkach (do kupienia na Allegro). Zwykle należy je przechowywać w zamrażarce.
Bakterie jogurtowe w saszetkach.
Bakterie jogurtowe. Jedna saszetka wystarczy do zrobienia jogurtu z 1 litra mleka.

Właściwości zdrowotne jogurtu

Jogurt naturalny jest bogatym źródłem białka. Wspomaga wchłanialność witamin i żelaza. Zawiera więcej wapnia niż mleko. Jest również bogaty w fosfor, kwas foliowy i witaminy z grup A i B.

Jedzenie jogurtu, który jest naturalnym probiotykiem, zaleca się w czasie kuracji antybiotykowej. Dzięki zawartym w nim bakteriom kwasu mlekowego wspomaga florę bakteryjną jelit, pomaga zwalczyć stany zapalne, infekcje wirusowe i grzybicze oraz wzmacnia odporność.

Bakterie te rozkładają zawartą w mleku laktozę, dlatego jogurt jest lekkostrawny, łatwo przyswajalny przez organizm i może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.

Jogurt jest produktem niskokalorycznym (60 kcal w 100 g) polecanym w diecie nastawionej na redukcję wagi. Ponadto wspomaga przemianę materii, zapobiega zaparciom, biegunkom i wzdęciom.

Stosowany jako maseczka na twarz nawilża i rozjaśnia skórę, a także redukuje zmiany trądzikowe. Natomiast wcierany w skórę głowy wzmacnia włosy i pomaga zwalczyć łupież.