jajka wielkanocne
Przydatna wiedza

Jak naturalnie zabarwić jajka wielkanocne?

Zobacz jak nadać intensywny kolor wielkanocnym jajkom bez użycia sztucznych barwników. Wystarczy czerwona kapusta, buraki, łupiny cebuli, kurkuma lub macha.

Sposób w którym gotuje się jajka razem z barwiącym warzywem (np. burakiem lub łupinami cebuli) w większości przypadków nie działa lub daje ledwo widoczny efekt.

Ogólna zasada dla wszystkich kolorów jest taka sama:

  1. Gotujemy jajka na twardo w zwykłej wodzie.
  2. Przepłukujemy jajka zimną wodą.
  3. Przekładamy jajka do pojemnika, najlepiej szklanego (plastikowe pojemniki mogą się zabarwić).
  4. Zalewamy jajka barwiącym wywarem, tak żeby były całkowicie przykryte (zobacz poniżej jak przygotować wywary dla różnych kolorów).
  5. Tak przygotowane jajka wkładamy do lodówki na 12-16 godzin.
  6. Wyjmujemy jajka z pojemników, przepłukujemy je pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
naturalne barwienie jajek

Kolor niebieski

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 1/2 l wody
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  1. Kapustę siekamy drobno i wrzucamy do garnka.
  2. Zalewamy 1/2 l zimnej wody.
  3. Gotujemy na małym ogniu, aż kapusta puści intensywny kolor.
  4. Odcedzamy kapustę.
  5. Do wywaru dolewamy 1 łyżkę octu i mieszamy.
  6. Zalewamy jajka wywarem.
naturalny barwnik do jajek z czerwonej kapusty

Kapusty nie musimy wyrzucać, można podać ją do obiadu. Wystarczy doprawić ją solą, pieprzem, octem jabłkowym i odrobiną oleju.

Kolor czerwony/różowy

  • 2 buraki
  • 1/2 l wody
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  1. Buraki obieramy i kroimy w ok. 1 cm kostkę, a następnie wrzucamy do garnka.
  2. Zalewamy 1/2 l zimnej wody.
  3. Gotujemy na małym ogniu, aż puszczą intensywny kolor.
  4. Odcedzamy buraki.
  5. Do wywaru dolewamy 1 łyżkę octu i mieszamy.
  6. Zalewamy jajka wywarem.

Kolor pomarańczowy

  • Łupiny z 4-5 cebul
  • 1/2 l wody
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  1. Obieramy cebule, a następnie łupiny wrzucamy do garnka.
  2. Zalewamy 1/2 l zimnej wody.
  3. Gotujemy na małym ogniu, aż puszczą intensywny kolor.
  4. Odcedzamy łupiny.
  5. Do wywaru dolewamy 1 łyżkę octu i mieszamy.
  6. Zalewamy jajka wywarem.
naturalny barwnik do jajek z łupin cebuli

Kolor żółty

  • 1 łyżka kurkumy
  • 1/2 l wody
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  1. Kurkumę zalewamy 1/2 l gorącej wody.
  2. Do płynu dolewamy 1 łyżkę octu i mieszamy.
  3. Zalewamy jajka.

Kolor jasnozielony

  • 1 łyżka machy (proszek z zielonej herbaty do kupienia na półkach ze zdrową żywnością)
  • 1/2 l wody
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  1. Machę zalewamy 1/2 l gorącej wody.
  2. Do płynu dolewamy 1 łyżkę octu i mieszamy.
  3. Zalewamy jajka.
naturalnie zabarwione jajka

Sami zobaczcie, efekt jest chyba całkiem niezły 😉 Barwy na zdjęciu nie są podkręcone, nie nakładałam też żadnych filtrów, żebyście wiedzieli jakich kolorów faktycznie możecie się spodziewać.

Same jajka po obraniu nie były zabarwione, z wyjątkiem miejsc gdzie skorupka była pęknięta. Nawet jeśli wnętrze jajka zabarwi się odrobinę, to i tak nic się nie stało, w końcu użyliśmy w 100% naturalnych barwników!