Zobacz jak nadać intensywny kolor wielkanocnym jajkom bez użycia sztucznych barwników. Wystarczy czerwona kapusta, buraki, łupiny cebuli, kurkuma lub macha.
Sposób w którym gotuje się jajka razem z barwiącym warzywem (np. burakiem lub łupinami cebuli) w większości przypadków nie działa lub daje ledwo widoczny efekt.
Ogólna zasada dla wszystkich kolorów jest taka sama:
- Gotujemy jajka na twardo w zwykłej wodzie.
- Przepłukujemy jajka zimną wodą.
- Przekładamy jajka do pojemnika, najlepiej szklanego (plastikowe pojemniki mogą się zabarwić).
- Zalewamy jajka barwiącym wywarem, tak żeby były całkowicie przykryte (zobacz poniżej jak przygotować wywary dla różnych kolorów).
- Tak przygotowane jajka wkładamy do lodówki na 12-16 godzin.
- Wyjmujemy jajka z pojemników, przepłukujemy je pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.

Kolor niebieski
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 1/2 l wody
- 1 łyżka octu spirytusowego
- Kapustę siekamy drobno i wrzucamy do garnka.
- Zalewamy 1/2 l zimnej wody.
- Gotujemy na małym ogniu, aż kapusta puści intensywny kolor.
- Odcedzamy kapustę.
- Do wywaru dolewamy 1 łyżkę octu i mieszamy.
- Zalewamy jajka wywarem.

Kapusty nie musimy wyrzucać, można podać ją do obiadu. Wystarczy doprawić ją solą, pieprzem, octem jabłkowym i odrobiną oleju.
Kolor czerwony/różowy
- 2 buraki
- 1/2 l wody
- 1 łyżka octu spirytusowego
- Buraki obieramy i kroimy w ok. 1 cm kostkę, a następnie wrzucamy do garnka.
- Zalewamy 1/2 l zimnej wody.
- Gotujemy na małym ogniu, aż puszczą intensywny kolor.
- Odcedzamy buraki.
- Do wywaru dolewamy 1 łyżkę octu i mieszamy.
- Zalewamy jajka wywarem.
Kolor pomarańczowy
- Łupiny z 4-5 cebul
- 1/2 l wody
- 1 łyżka octu spirytusowego
- Obieramy cebule, a następnie łupiny wrzucamy do garnka.
- Zalewamy 1/2 l zimnej wody.
- Gotujemy na małym ogniu, aż puszczą intensywny kolor.
- Odcedzamy łupiny.
- Do wywaru dolewamy 1 łyżkę octu i mieszamy.
- Zalewamy jajka wywarem.

Kolor żółty
- 1 łyżka kurkumy
- 1/2 l wody
- 1 łyżka octu spirytusowego
- Kurkumę zalewamy 1/2 l gorącej wody.
- Do płynu dolewamy 1 łyżkę octu i mieszamy.
- Zalewamy jajka.
Kolor jasnozielony
- 1 łyżka machy (proszek z zielonej herbaty do kupienia na półkach ze zdrową żywnością)
- 1/2 l wody
- 1 łyżka octu spirytusowego
- Machę zalewamy 1/2 l gorącej wody.
- Do płynu dolewamy 1 łyżkę octu i mieszamy.
- Zalewamy jajka.

Sami zobaczcie, efekt jest chyba całkiem niezły 😉 Barwy na zdjęciu nie są podkręcone, nie nakładałam też żadnych filtrów, żebyście wiedzieli jakich kolorów faktycznie możecie się spodziewać.
Same jajka po obraniu nie były zabarwione, z wyjątkiem miejsc gdzie skorupka była pęknięta. Nawet jeśli wnętrze jajka zabarwi się odrobinę, to i tak nic się nie stało, w końcu użyliśmy w 100% naturalnych barwników!