Patelnie żeliwne potrzebują miłości 😉 Zardzewieją jeśli nie będziemy o nie dbać i poprawnie czyścić. Na szczęście nawet zardzewiałą patelnię możemy uratować.
Czego NIE robić z patelnią żeliwną?
(chyba, że ktoś bardzo lubi rdzę 😉 ):
- Namaczać
- Myć w zmywarce
- Używać płynu do naczyń
- Pozostawiać, aby sama wyschła po umyciu

Jak czyścić patelnię żeliwną, krok po kroku
- Patelnię myjemy solą i wodą: obficie posypujemy ją solą i szorujemy przy użyciu wilgotnej gąbki, a następnie dokładnie spłukujemy wodą. Sól pomaga nam pozbyć się resztek jedzenia, które przywarły do patelni. Nie używamy detergentów, bo wnikają one w porowatą powierzchnię patelni.

- Od razu po umyciu osuszamy patelnię ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Jeśli tego nie zrobimy, pojawi się rdza.
- Kładziemy patelnię na kuchenkę i przez chwilę podgrzewamy. Cała woda odparuje i będziemy mieli pewność, że patelnia jest całkowicie sucha.

- Z obu stron wcieramy olej roślinny (np. rzepakowy), nie zapominając o rączce i bocznych krawędziach. Olej powinien pokryć patelnię bardzo cienką warstwą, jego nadmiar usuwamy papierowym ręcznikiem, inaczej sprawi, że patelnia zacznie się lepić. Tłuszcz zakonserwuje powierzchnię, ochroni ją przed wilgocią i stworzy naturalną powłokę zapobiegającą przywieraniu potraw.

- Wkładamy patelnię do piekarnika, a następnie nagrzewamy go do 250°. Gdy osiągnie tę temperaturę wyłączamy piekarnik, a patelnię pozostawiamy w środku aż do całkowitego wystudzenia.

Czy jest to dużo roboty? Tak. Po gotowaniu zwyczajnie nie chce mi się wykonywać tych wszystkich kroków i patelnia musi sobie poczekać gdzieś z boku (czasem dłużej niż wypada mi przyznać). 😉
Ale czy warto? Absolutnie tak! Dobra patelnia żeliwna jest absolutnie niezastąpiona, szczególnie do smażenia mięs. A jeśli poprawnie o nią dbamy, jest praktycznie niezniszczalna!
Przydatne wskazówki
- Na co zwrócić uwagę, kupując patelnię żeliwną? Powinna być ciężka i mieć grube dno. Najlepiej żeby w całości była wykonana z lanego żelaza, bez drewnianych lub silikonowych elementów, bez łączeń. Dzięki temu będziemy mogli włożyć ją również do piekarnika, co jest przydatnie nie tylko w gotowaniu, ale i konserwacji.
- Przed pierwszym użyciem trzeba zrobić tzw. sezonowanie patelni. Myjemy ją wodą, osuszamy ręcznikiem, a następnie podgrzewamy ją na kuchence, by odparować całą wodę, nacieramy olejem, wkładamy do piekarnika, nagrzewamy go do 250° i pozostawiamy patelnię do wystudzenia. Gotowe!
- Patelnie żeliwne nie lubią nagłych zmian temperatur. Przed myciem pozwólmy jej chwilę ostygnąć (tak, jakby ktokolwiek brał się za zmywanie garów od razu po gotowaniu).
- Patelnia żeliwna co prawda potrzebuje trochę czasu żeby się nagrzać, ale za to świetnie utrzymuje temperaturę, dzięki czemu jedzenie długo pozostaje ciepłe. Należy jednak pamiętać, żeby nie kłaść jej bezpośrednio na stole, bo możemy uszkodzić jego powierzchnię.
- Patelnie żeliwne wytrzymują bardzo wysokie temperatury. Możemy je użyć do pieczenia w piekarniku zamiast naczynia żaroodpornego.
- Czy płyta indukcyjna i patelnia żeliwna się lubią? Tak se. Płyty indukcyjne błyskawicznie się nagrzewają, a nasza patelnia nie lubi nagłych zmian temperatur.