Składniki
- 240 ml mleka (1 szklanka)
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 120 g białej mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Przygotowanie
Odmierzone składniki wrzucamy do miski w kolejności najpierw płynne, później suche (zmniejszy to ryzyko powstania grudek w cieście). Następnie miksujemy na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być lejące, podobnie jak na naleśniki.

Rozgrzewamy gofrownicę. Zwykle lampka sygnalizuje, że urządzenie jest gotowe do użycia. Większość gofrownic posiada powłokę nieprzywierającą, więc nie ma potrzeby smarowania ich tłuszczem. Warto jednak zajrzeć do instrukcji. Jeśli jest taka potrzeba nacieramy górę i dół płyty grzejącej pędzlem kuchennym zamoczonym w oleju.
Ciasto nabieramy chochlą do zupy i nalewamy do rozgrzanej gofrownicy taką ilość, która ledwo zakryje jej powierzchnię. Ciasto ma w sobie dużo proszku do pieczenia, więc pod wpływem temperatury gofry powinny bardzo urosnąć.

Zamykamy gofrownicę i pieczemy aż gofry nabiorą złotego koloru. Czas pieczenia będzie się różnił w zależności od rozmiaru i domyślnej temperatury jaką osiąga Wasza gofrownica. Żeby mieć pewność, że ciasto w środku nie jest surowe, można wbić patyczek w gofra, jeśli wyjdzie suchy, to znaczy że ciasto jest gotowe.
Ja użyłam minigofrownicy o średnicy 10 cm i piekłam każdego gofra przez 4 minuty.

Do zdjęcia gofra z gofrownicy używamy drewnianych lub silikonowych narzędzi, nigdy metalowych, żeby nie uszkodzić powłoki gofrownicy.
Z czym podawać gofry
- Bita śmietana
- Świeże owoce sezonowe (truskawki, maliny, jeżyny, jagody, borówki, brzoskwinie, mango, kiwi, banany, agrest, figi)
- Cukier puder
- Dżem lub konfitury
- Miód
- Syrop klonowy
- Orzechy, migdały, suszone owoce
- Krem czekoladowy
- Lody
- Cukier cynamonowy (100 g białego cukru lub cukru pudru mieszamy z 1 łyżeczką sproszkowanego cynamonu, przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku)
- Wiórki kokosowe
- Potarkowana czekolada
- Słony karmel
- Serek homogenizowany
- Serek jogurtowy, sprawdź przepis na labneh na słodko>>
- W przepisie można pominąć cukier i przygotować wytrawne gofry podawane np. z serkiem śmietankowym lub jogurtowym i wędzonym łososiem, albo sadzonym jajkiem i smażonym boczkiem.