ekstrakt kokosowy
Na słodko

Ekstrakt kokosowy — aromat do ciast i deserów

Składniki

  • 300 ml białego rumu
  • 70 g wiórków kokosowych

Potrzebny sprzęt

  • Waga kuchenna
  • Słoik lub szklana butelka
  • Sitko

Przygotowanie

Do słoika lub szklanej butelki wsypujemy wiórki kokosowe, a następnie zalewamy je białym rumem. Zakręcamy naczynie i odstawiamy je w suche i chłodne miejsce na 1 miesiąc.

Po tym czasie rum przejdzie aromatem kokosa. Ekstrakt odcedzamy z wiórków, używając sitka o gęstym splocie lub gazy, a następnie przelewamy go z powrotem do butelki/słoika. Wiórki wyrzucamy.

Ze względu na wysoką zawartość alkoholu, ekstrakt kokosowy nie musi być przechowywany w lodówce, bez obaw można trzymać go w szafce.

ekstrakt kokosowy

Zobacz także…

Jak przygotować domowy ekstrakt waniliowy>>
Przepis na mleko migdałowe>>