cytrynówka
Napoje Przetwory

Cytrynówka

Składniki

  • 5 cytryn
  • 250 ml wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 ml spirytusu (jeśli chcemy uzyskać cytrynówkę 39% alkoholu) lub 400 ml wódki (jeśli chcemy uzyskać lżejszą wersję 16% alkoholu)

Przygotowanie

Cytryny sparzamy wrzątkiem i dokładnie szorujemy.

Następnie 3 cytryny obieramy przy pomocy obieraczki do warzyw. Chcemy uzyskać tylko żółtą skórkę. Biała część jest gorzka i zepsułaby smak cytrynówki.

Skórka cytrynowa

Do małego garnka wlewamy 250 ml wody, wsypujemy 1/2 szklanki cukru i wrzucamy skórki cytrynowe. Mieszamy składniki i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy całość się zagotuje, odstawiamy do wystudzenia.

Ostudzony syrop ze skórek cytrynowych przelewamy do większego naczynia przez sitko o gęstym splocie lub gazę (zatrzyma również ewentualne resztki wosku, których nie usunęliśmy podczas mycia i parzenia cytryn).

Syrop ze skórek cytrynowych

Następnie wyciskamy sok z 5 cytryn (powinniśmy otrzymać ok. 350 ml soku) i dolewamy go do syropu.

Na końcu wlewamy 250 ml spirytusu. Całość mieszamy i przelewamy do butelki.

Po przygotowaniu cytrynówka powinna odstać przynajmniej 1-2 dni, żeby składniki się „przegryzły”.

Cytrynówka

Cytrynówka świetnie smakuje pita bezpośrednio, z lodem lub jako składnik drinków.