Składniki
- 1 pęczek botwinki
- 1 buraczek średniej wielkości
- 2 łyżki masła
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody
Zamiast wody można użyć zakwas buraczany do barszczu (gotowy lub domowej roboty). Trzeba tylko pamiętać, że taki zakwas jest już dość mocno naczosnkowany, więc nie trzeba dodawać już więcej czosnku do chłodnika.
- 1/2 ogórka szklarniowego lub kilka ogórków gruntowych
- 4-5 rzodkiewek
- Pęczek koperku
- Pęczek szczypiorku
- 1 litr kefiru lub maślanki
Przygotowanie
Botwinkę dokładnie płuczemy (może mieć na sobie dużo piasku), a następnie siekamy ją na małe kawałki, ok. 1-1,5 cm. Buraczka obieramy i kroimy go w 1 cm kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

Do garnka wrzucamy 2 łyżki masła, pokrojoną botwinkę i buraczka oraz czosnek. Całość podsmażamy na małym ogniu, aż botwinka i buraczek lekko zmiękną (ok. 5-10 min.). Następnie wlewamy wodę lub zakwas buraczany, mieszamy i podgrzewamy, aż się zagotuje. Zdejmujemy garnek z ognia i czekamy, aż wszystko wystygnie.

Dokładnie płuczemy koperek i szczypiorek, a następnie drobno siekamy. Rzodkiewkę kroimy w pół-plastry, a ogórka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Wszystko wrzucamy do garnka.

Do garnka wlewamy 1 litr kefiru lub maślanki, całość mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Chłodnik litewski podajemy porządnie schłodzony z jajkiem ugotowanym na twardo i koperkiem.

Zobacz także…
Przepis na barszcz ukraiński>>
Jak w 7 dni przygotować zakwas na żurek>>