chleb na proszku do pieczenia
Pieczywo

Chleb bez drożdży, gotowy w 40 min.

Składniki

  • 250 g białej mąki pszennej
  • 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g masła w temperaturze pokojowej
  • 270 ml mleka
  • 30 g jogurtu naturalnego (lub 30 ml maślanki)

Przepis na chleb bez drożdży można zmodyfikować i przygotować go wyłącznie z białej mąki. W takim przypadku będziemy potrzebowali 500 g białej mąki pszennej, natomiast mąkę pełnoziarnistą pomijamy.

Potrzebny sprzęt

  • Waga kuchenna
  • Piekarnik
  • Blacha do pieczenia
  • Papier do pieczenia
  • Żyletka lub ostry nóż
  • Kratka do studzenia wypieków (opcjonalnie)
  • Mikser z hakiem do wyrabiania ciasta (opcjonalnie, ciasto można również wyrobić ręcznie)

Przygotowanie

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 200°C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu).

Odmierzamy składniki i wrzucamy je do miski. Wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie, aż do uzyskania jednolitej, miękkiej masy.

Składniki na chleb

Wykładamy ciasto na blat i formujemy kulę, którą następnie oprószamy mąką z każdej strony.

Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszczamy kulę i nacinamy ją na krzyż, używając żyletki lub ostrego noża.

Kula ciasta
Ciasto chlebowe

Chleb bez drożdży nie wymaga wyrastania, dlatego możemy włożyć ciasto do piekarnika, jak tylko ten się nagrzeje.

Pieczemy 35-40 minut, aż chleb się zarumieni.

Po wyciągnięciu chleba z piekarnika zdejmujemy go z gorącej blachy. Najlepiej będzie go studzić na kratce do wypieków, ale nie jest to konieczne.

Chleb bez drożdży

Zobacz także…

Przepis na jogurtowe bułeczki na sodzie>>