Składniki
- 250 g białej mąki pszennej
- 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 20 g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 75 g masła w temperaturze pokojowej
- 270 ml mleka
- 30 g jogurtu naturalnego (lub 30 ml maślanki)
Przepis na chleb bez drożdży można zmodyfikować i przygotować go wyłącznie z białej mąki. W takim przypadku będziemy potrzebowali 500 g białej mąki pszennej, natomiast mąkę pełnoziarnistą pomijamy.
Potrzebny sprzęt
- Waga kuchenna
- Piekarnik
- Blacha do pieczenia
- Papier do pieczenia
- Żyletka lub ostry nóż
- Kratka do studzenia wypieków (opcjonalnie)
- Mikser z hakiem do wyrabiania ciasta (opcjonalnie, ciasto można również wyrobić ręcznie)
Przygotowanie
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 200°C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu).
Odmierzamy składniki i wrzucamy je do miski. Wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie, aż do uzyskania jednolitej, miękkiej masy.

Wykładamy ciasto na blat i formujemy kulę, którą następnie oprószamy mąką z każdej strony.
Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszczamy kulę i nacinamy ją na krzyż, używając żyletki lub ostrego noża.


Chleb bez drożdży nie wymaga wyrastania, dlatego możemy włożyć ciasto do piekarnika, jak tylko ten się nagrzeje.
Pieczemy 35-40 minut, aż chleb się zarumieni.
Po wyciągnięciu chleba z piekarnika zdejmujemy go z gorącej blachy. Najlepiej będzie go studzić na kratce do wypieków, ale nie jest to konieczne.

Zobacz także…
Przepis na jogurtowe bułeczki na sodzie>>