Pasta z tuńczyka
Mięsa i ryby Na kanapki

Pasta z tuńczyka na kanapki

Składniki

  • 250-300 g tuńczyka z puszki (w zalewie z wody, NIE oleju)
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 mały pęczek szczypiorku (lub 1/4 czerwonej cebuli)
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól (do smaku)
  • Pieprze (do smaku)

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo. Następnie zalewamy je zimną wodą, żeby ostygły i obieramy je ze skorupek. Przekładamy jajka do miseczki i rozdrabniamy je widelcem.

Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone i posiekany szczypiorek.

Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Jeśli jest w dużych kawałkach, to rozdrabniamy go widelcem.

Składniki na pastę z tuńczyka

Dodajemy majonez, sól i pieprz, a następnie mieszamy wszystkie składniki.

Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka powinna zachować świeżość do 5 dni. Przechowujemy ją w pojemniku z zamknięciem, żeby inne produkty w lodówce nie przeszły zapachem ryby.

Kanapki z pastą z tuńczyka

Zobacz także…

Jak przygotować domowy majonez>>