Składniki
- 5 cytryn
- 250 ml wody
- 1/2 szklanki cukru
- 250 ml spirytusu (jeśli chcemy uzyskać cytrynówkę 39% alkoholu) lub 400 ml wódki (jeśli chcemy uzyskać lżejszą wersję 16% alkoholu)
Przygotowanie
Cytryny sparzamy wrzątkiem i dokładnie szorujemy.
Następnie 3 cytryny obieramy przy pomocy obieraczki do warzyw. Chcemy uzyskać tylko żółtą skórkę. Biała część jest gorzka i zepsułaby smak cytrynówki.

Do małego garnka wlewamy 250 ml wody, wsypujemy 1/2 szklanki cukru i wrzucamy skórki cytrynowe. Mieszamy składniki i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy całość się zagotuje, odstawiamy do wystudzenia.
Ostudzony syrop ze skórek cytrynowych przelewamy do większego naczynia przez sitko o gęstym splocie lub gazę (zatrzyma również ewentualne resztki wosku, których nie usunęliśmy podczas mycia i parzenia cytryn).

Następnie wyciskamy sok z 5 cytryn (powinniśmy otrzymać ok. 350 ml soku) i dolewamy go do syropu.
Na końcu wlewamy 250 ml spirytusu. Całość mieszamy i przelewamy do butelki.
Po przygotowaniu cytrynówka powinna odstać przynajmniej 1-2 dni, żeby składniki się „przegryzły”.

Cytrynówka świetnie smakuje pita bezpośrednio, z lodem lub jako składnik drinków.