Składniki
- 1 litr koziego mleka (im tłustsze tym lepiej, mleko w tym przepisie ma 9% tłuszczu)
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki soku z cytryny
Potrzebne narzędzia
- Plastikowe sitko
- Gaza o grubym splocie, płótno lub bawełniana ściereczka
Przygotowanie
Do koziego mleka dodajemy sól, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy mleko będzie na granicy wrzenia, zdejmujemy garnek z ognia, dolewamy sok z cytryny i mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut, w tym czasie mleko zetnie się pod wpływem kwasu i wytrącą się drobne ziarna białego sera.

Plastikowe sitko wykładamy gazą. Będą potrzebne 2 lub nawet 3 warstwy, żeby przez materiał przeciekła sama serwatka, a ser pozostał na sitku.
Ścięte mleko przelewamy przez sitko wyłożone gazą i pozostawiamy na 2-3 godziny, żeby odciekło z serwatki.

Po tym czasie na sitku zostanie delikatny, lekko słony i kwaskowy ser do smarowania z koziego mleka. Można go przechowywać w lodówce przez 4-5 dni w pojemniku z zamknięciem.
Serwatkę, która wyciekła można wykorzystać do przygotowania koktajlu owocowego, ugotować na niej płatki owsiane lub po prostu wypić.

Z czym jeść ser z koziego mleka
- Posmarować nim kanapkę z wędzonym łososiem i koperkiem (lub z kaparami)
- Na białym lub ciemnym pieczywie z kiełkami lub rzeżuchą
- Na białym lub ciemnym pieczywie z miodem i orzechami włoskimi
- Z figami lub jeżynami, miodem i orzechami włoskimi
- Z rzodkiewką i szczypiorkiem
- Można maczać w nim paluchy chlebowe
- Z krakersami
W taki sam sposób można przygotować serek z krowiego mleka
Ze względu na to, że krowie mleko jest chudsze niż kozie, przed podgrzaniem do mleka należy dodać śmietanę kremówkę, aby podnieść zawartość tłuszczu (ser nie wyjdzie jeżeli użyjemy chudego mleka).
Będziemy potrzebować:
- 1 litr pełnotłustego mleka krowiego
- 200 ml śmietanki 36%
- 2/3 łyżeczki soli
- 5 łyżek soku z cytryny
Proces przygotowania pozostaje taki sam, jak w przypadku sera z mleka koziego.
Zobacz również, jak zrobić serek do smarowania z jogurtu naturalnego>>
Sprawdź prosty przepis na domowy twaróg z kefiru>>