Barszcz ukraiński
Zupy

Barszcz ukraiński

Składniki

  • 150 g białej fasoli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 biała cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej (opcjonalnie, można przygotować wersję wegetariańską)
  • Sól
  • 3 marchewki średniej wielkości
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 4 buraki
  • ok. 50-100 ml octu jabłkowego lub winnego (nie spirytusowego)
  • 2-3 ziemniaki
  • 1/4 główki kapusty włoskiej lub białej
  • 2 łyżki majeranku
  • Główka czosnku
  • Pieprz

Przygotowanie

Barszcz ukraiński zaczynamy przygotowywać dzień przed gotowaniem. Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na całą noc.

Następnego dnia do dużego garnka, o pojemności przynajmniej 6 litrów, wlewamy olej. Wrzucamy do niego cebulę pokrojoną w drobną kostkę i liście laurowe. Podsmażamy aż cebula się zeszkli.

Następnie dodajemy mięso wieprzowe pokrojone w mniej więcej centymetrową kostkę i smażymy aż lekko zbrązowieje.

Wieprzowina z cebulą i liśćmi laurowymi.

Mięso zalewamy wodą do połowy garnka. Dodajemy odcedzoną fasolę, która namaczała się całą noc. Całość gotujemy aż mięso i fasola będą miękkie.

W międzyczasie obieramy warzywa. Marchewki kroimy w talarki, pietruszkę i seler w drobną kostkę (ok. pół centymetra), a buraki w trochę większą kostkę (o boku długości ok. 1 centymetra).

Pokrojone seler, pietruszka, marchew i buraki.

Gdy mięso i fasola będą miękkie, dorzucamy warzywa do zupy.

Żeby barszcz zachował czerwony kolor, zaraz po dodaniu buraków należy wlać ocet. Dodajemy 1 płaską łyżkę soli i gotujemy przez 15 minut.

Następnie dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz grubo poszatkowaną kapustę. Dolewamy taką ilość wody, żeby warzywa znajdowały się przynajmniej 4-5 cm pod powierzchnią wody. Gotujemy całość na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Pokrojone ziemniaki i kapusta.

Do zupy dodajemy 2 łyżki majeranku i przeciśnięty przez praskę czosnek (można go również drobno posiekać i rozetrzeć przy pomocy noża).

Doprawiamy pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) do smaku. Sprawdzamy czy zupa jest wystarczająco słona i czy nie potrzebuje więcej octu. Ewentualnie dosalamy i dolewamy octu do smaku.

Z takiej ilości składników otrzymamy 6-7 porcji zupy.

Barszcz ukraiński najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu.

Barszcz ukraiński