Składniki
- 150 g białej fasoli
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 biała cebula
- 2 liście laurowe
- 1/2 kg łopatki wieprzowej (opcjonalnie, można przygotować wersję wegetariańską)
- Sól
- 3 marchewki średniej wielkości
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 korzenia selera
- 4 buraki
- ok. 50-100 ml octu jabłkowego lub winnego (nie spirytusowego)
- 2-3 ziemniaki
- 1/4 główki kapusty włoskiej lub białej
- 2 łyżki majeranku
- Główka czosnku
- Pieprz
Przygotowanie
Barszcz ukraiński zaczynamy przygotowywać dzień przed gotowaniem. Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na całą noc.
Następnego dnia do dużego garnka, o pojemności przynajmniej 6 litrów, wlewamy olej. Wrzucamy do niego cebulę pokrojoną w drobną kostkę i liście laurowe. Podsmażamy aż cebula się zeszkli.
Następnie dodajemy mięso wieprzowe pokrojone w mniej więcej centymetrową kostkę i smażymy aż lekko zbrązowieje.

Mięso zalewamy wodą do połowy garnka. Dodajemy odcedzoną fasolę, która namaczała się całą noc. Całość gotujemy aż mięso i fasola będą miękkie.
W międzyczasie obieramy warzywa. Marchewki kroimy w talarki, pietruszkę i seler w drobną kostkę (ok. pół centymetra), a buraki w trochę większą kostkę (o boku długości ok. 1 centymetra).

Gdy mięso i fasola będą miękkie, dorzucamy warzywa do zupy.
Żeby barszcz zachował czerwony kolor, zaraz po dodaniu buraków należy wlać ocet. Dodajemy 1 płaską łyżkę soli i gotujemy przez 15 minut.
Następnie dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz grubo poszatkowaną kapustę. Dolewamy taką ilość wody, żeby warzywa znajdowały się przynajmniej 4-5 cm pod powierzchnią wody. Gotujemy całość na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Do zupy dodajemy 2 łyżki majeranku i przeciśnięty przez praskę czosnek (można go również drobno posiekać i rozetrzeć przy pomocy noża).
Doprawiamy pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) do smaku. Sprawdzamy czy zupa jest wystarczająco słona i czy nie potrzebuje więcej octu. Ewentualnie dosalamy i dolewamy octu do smaku.
Z takiej ilości składników otrzymamy 6-7 porcji zupy.
Barszcz ukraiński najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu.
