Marynata majerankowo-czosnkowa
- 2 szklanki maślanki
- 2 łyżeczki majeranku
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
Marynata paprykowa
- 2 szklanki maślanki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie

Maślankę wlewamy do pojemnika z zamknięciem, następnie dodajemy wybrane przyprawy i mieszamy. Kurczaka wkładamy do marynaty, tak aby był całkowicie zanurzony i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem (to ważny krok, jeśli chcemy oszczędzić sobie późniejszego szorowania) i jeśli mamy, to kładziemy na niej kratkę do pieczenia. Na kratce układamy kawałki kurczaka. UWAGA: Nie wylewamy marynaty, gdyż będzie potrzebna podczas pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu).
Kurczaka wkładamy do gorącego piekarnika i pieczmy przez 30 minut. Następnie obracamy go na drugą stronę, polewamy marynatą i pieczemy przez kolejne 30 minut. Po tym czasie ponownie obracamy, polewamy marynatą i pieczemy jeszcze 20-30 minut.

Kurczak pieczony w maślance będzie bardzo delikatny i soczysty w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz.
W tym przepisie użyłam pałek z kurczaka, ale równie dobrze mogą to być udka, piersi lub skrzydełka. W przypadku skrzydełek czas pieczenie będzie krótszy, ok. 70-80 minut.
Zachęcam do eksperymentowania z własnymi mieszankami ziół i przypraw.
Dodatki do kurczaka pieczonego w maślance


Ziemniaki z koperkiem i kurczak pieczony w maślance to dobre połączenie. Będzie pasował również do zasmażanych buraczków, gotowanego kalafiora lub brokułów czy surówek ze świeżych warzyw.
Polecam wypróbować przepis na surówkę z białej kapusty oraz surówkę z liści rzodkiewki.