Składniki
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g masła
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 120 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Do garnka wlewamy pół szklanki mleka, dodajemy masło, kakao, pół szklanki cukru i podgrzewamy, aż mleko będzie gorące, wszystkie składniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolity płyn. Jeśli powstaną grudki kakao, to rozcieramy je łyżką. Pozostawiamy taką masę aż wystygnie.

Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy 4 żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, a następnie mieszamy np. trzepaczką aż do uzyskania jednolitego ciasta.



Mikserem w osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie łyżką (NIE MIKSEREM!), delikatnie łączymy pianę z masą kakaową. Mieszamy, aż obie części całkowicie się połączą.

Tak uzyskane ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu).
Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy 30-40 minut. Żeby sprawdzić, czy jest już gotowe, wbijamy patyczek w środek. Jeśli patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest w pełni upieczone.

Tak otrzymujemy bazę do wielu ciast i tortów, np ciasta czarny las lub tortu czekoladowego
Możemy też przygotować klasycznego murzynka. Przekroić ciasto na pół, posmarować środek dżemem lub marmoladą, a wierzch polać czekoladą i opcjonalnie posypać orzechami.
