Składniki
- 3 łyżki majonezu (zob. przepis na domowy majonez>>)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany (zob. jak zrobić jogurt w domu>>)
- 1 łyżka musztardy
- 3 ogórki konserwowe
- 6 grzybków marynowanych
- 1/4 czerwonej cebuli
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie

Ogórki konserwowe i grzybki kroimy w kosteczkę. Siekamy natkę pietruszki i szczypiorek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki wrzucamy do jednej miski.
Dodajemy majonez, jogurt, musztardę i sok z cytryny, a następnie wszystko razem mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sos tatarski będzie miał lepszy i bardziej wyrazisty smak, jeśli odstawimy go do lodówki na przynajmniej kilka godzin i pozwolimy składnikom się „przegryźć”.
Możemy podawać sos tatarski na kanapkach, z jajkami, mięsami na zimno, wędlinami lub śledziami. Świetnie smakuje także z pieczenią wieprzową z mięsa mielonego>>.