Składniki
- 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 3 jajka
- 30 g świeżych drożdży lub 8,5 g suchych drożdży (ok. 3 łyżeczki)
- 1/2 szklanki cukru
- 3 szklanki białej mąki pszennej
Przygotowanie
Drożdże rozrywamy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy je w mleku, które powinno mieć temperaturę pokojową lub być lekko ciepłe. Odmierzone składniki wrzucamy do dużej miski w kolejności najpierw płynne, później suche. NIE MIESZAMY!

Miskę owijamy folią lub wkładamy do plastikowego worka i zawijamy szczelnie tak, żeby do środka nie odstawało się powietrze. Następnie przykrywamy miskę ręcznikiem lub kocem. W ten sposób utrzymamy optymalną temperaturę dla rozwoju drożdży. Tak pozostawiamy do wyrośnięcia przez 2 godziny.

Po tym czasie na brzegach powinniśmy zobaczyć wyraźnie spienione drożdże. Teraz możemy wymieszać ciasto łyżką.

Na tym etapie możemy dodać do ciasta owoce sezonowe np. jagody, pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, śliwki lub jabłka (owoce nie powinny być zbyt duże, bo ich ciężar sprawi, że wszystkie opadną na dno). U mnie były to mrożone borówki.

Ciasto drożdżowe przekładamy do foremki nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Zamiast tego foremkę można wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli macie foremkę silikonową, ciasto można przełożyć bezpośrednio bez nacierania formy i wykładania jej papierem.

Foremkę zawijamy w folię i przykrywamy ręcznikiem/kocem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Ciasto drożdżowe możemy posypać kruszonką (przepis na kruszonkę znajdziecie poniżej).
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu).
Pieczemy przez ok. 40 minut aż ciasto nabierze złotego koloru. Najlepiej wbić w środek patyczek, jeśli wyjdzie suchy, to znaczy, że ciasto jest w pełni upieczone.

Kruszonka
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła (prosto z lodówki)
Składniki wyrabiamy ręką, aż pozbijają się w duże grudki. Kruszonkę wkładamy na 10 minut do zamrażalnika, żeby masło, ogrzane ciepłem dłoni, z powrotem się schłodziło. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką tuż przed włożeniem do piekarnika.

Zobacz też, jak przygotować owoce zapiekane pod kruszonką>>