Składniki
- 2 pęczki liści rzodkiewki
- 1 pomidor
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
- Sól
- Pieprz

Przygotowanie
Liście rzodkiewki dokładnie płuczemy, nawet 2-3 razy, dlatego że często jest w nich dużo piasku.
Liście rzodkiewki wrzucamy do miski w całości lub możemy je lekko przesiekać, jeśli są duże.
Do miski dodajemy pomidora i paprykę krojone w kostkę oraz drobno pokrojony szczypiorek.
Dodajemy jogurt, majonez oraz sól i pieprz do smaku i całość mieszamy.
Właściwości zdrowotne liści rzodkiewki
Liście rzodkiewki mają więcej składników odżywczych niż jej korzeń. Są bogate w witaminy i minerały: fosfor, wapń, żelazo, witaminę C.
Pobudzają one przemianę materii, wspomagają pracę żołądka i wątroby oraz ułatwiają oczyszczenie organizmu z toksyn.
Włączenie do diety liści rzodkiewki poleca się osobom z nadciśnieniem.