pieczeń z mięsa mielonego
Mięsa i ryby Na kanapki

Pieczeń wieprzowa z mięsa mielonego

Składniki

  • 1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka masła lub oleju rzepakowego/słonecznikowego
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka lub wody

Przygotowanie

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle lub oleju, aż nabierze złotego koloru.

Do miski wrzucamy mięso, podsmażoną cebulkę (razem z tłuszczem, na którym się smażyła), jajko, bułkę tartą, posiekany czosnek i przyprawy.

Składniki na pieczeń w misce.

Mieszamy całość i dodajemy pół szklanki mleka lub wody, żeby masa stała się gładka i nie była za bardzo zbita. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mleka/wody. Jeśli damy za mało płynu, pieczeń może wyjść sucha i kruszyć się przy krojeniu.

Wyrobiona masa na pieczeń.

Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu).

Pieczemy przez 60 minut.

Pieczeń wieprzowa z mięsa mielonego.

Pieczeń z mięsa mielonego można jeść na ciepło lub na zimno. Świetnie nadaje się na kanapki lub na obiad np. z ziemniakami/kaszą, sosem chrzanowym i surówką.

Sprawdź też przepis na sos tatarski, który będzie idealnie pasował do pieczeni na zimno.