Składniki
- 450 g białej mąki pszennej
- 400 g jogurtu
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli

Przygotowanie
Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy ręcznie lub mikserem z hakiem.
Blat wysypujemy mąką i wykładamy ciasto. Wyrabiamy je, aż przestanie kleić się do rąk (w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki). Ciasto powinno być bardzo lekkie, gładkie i plastyczne.

Ciasto dobrze jest zważyć. Powinniśmy otrzymać ok. 900 g ciasta, z czego przygotujemy 8-9 bułek.

Ciasto kroimy nożem na kawałki po ok. 90-100 g. Warto zważyć każdy kawałek, dzięki temu bułki będą takiej samej wielkości i równomiernie się upieką.

Kawałki ciasta formujemy w kulki. Rozkładamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu).
Bułeczki na sodzie pieczemy przez ok. 25 minut.
