Składniki
- 1 cały kalafior
- 4-5 ziemniaków
- 1 marchew
- 1 por (biała część)
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka masła lub oleju roślinnego
- Sól
- Pieprz
Potrzebne narzędzia
- Blender
Przygotowanie
Białą część pora kroimy w plasterki (nie muszą być cienkie ani piękne, na końcu wszystko zmiksujemy). Dokładnie je myjemy i odcedzamy (w porze może być dużo piasku). Do dużego garnka dajemy łyżkę masła lub oleju roślinnego i szklimy na nim pora.
Następnie do tego samego garnka wrzucamy kalafiora podzielonego na różyczki, 4-5 ziemniaków obranych i przekrojonych na pół, marchewkę i pół cebuli. Całość zalewamy niewielką ilością wody (tylko żeby przykryć warzywa).

Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Cebulę wyrzucamy. Jeśli chodzi o marchew to często pół zostawiam w garnku, a drugie pół wykorzystuję do przygotowania wkładki do zupy (o tym później).
Całość miksujemy blenderem. Jeśli zupa jest za gęsta, dolewamy wody. Ponownie zagotowujemy (nie chcemy surowej wody w zupie) na małym ogniu pod przykryciem. W zupach kremach powstające podczas gotowania bąbelki mają tendencję do rozbryzgiwania na boki, więc pokrywka uchroni nas przed myciem kuchenki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowe. Krem z kalafiora możemy podawać grzankami, pestkami słonecznika lub dyni, albo z wkładką.
Wkładka do zupy
- 100 g boczku (opcjonalnie, jeśli chcemy przygotować wersję wegetariańską, zamiast boczku będziemy potrzebowali 1 łyżkę oleju roślinnego)
- 1 biała część pora
- 1/2 ugotowanej marchewki (wyciągniętej wcześniej z zupy)
- 1 szklanka mrożonego groszku
- Sól

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na małym ogniu aż się zarumieni, a większość tłuszczu się wytopi.
Pora kroimy w cienkie plasterki, a następnie przekrawamy je na 4. Dokładnie myjemy, odcedzamy i dorzucamy na patelnię. Smażymy aż się zeszkli.
Dodajemy ugotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę i groszek. Doprawiamy solą do smaku i mieszamy.
Smacznego! 🙂