Składniki
- 1 kg jogurtu (zobacz łatwy przepis na domowy jogurt>>)
- 1 łyżeczka soli
Potrzebne narzędzia
- Gaza lub czysta ściereczka
- Wysoka miska
- Długa, drewniana łyżka
Sposób przygotowania
Aby zrobić labneh, wystarczy posolony jogurt odsączyć z serwatki.
Dokładnie mieszamy jogurt z solą. Następnie miskę wykładamy gazą. Grubość materiału jest ważna, czasami potrzeba 2 warstw, aby z jogurtu wyciekała sama serwatka.

Jogurt wlewamy na gazę.

Następnie na misce kładziemy długą, drewnianą łyżkę. Łapiemy 2 przeciwstawne rogi gazy i zawiązujemy nad łyżką.

Łapiemy kolejne 2 przeciwstawne rogi i zawiązujemy na krzyż. Z jogurtu od razu zaczynie wyciekać serwatka.

Miskę z podwieszonym pakunkiem wkładamy do lodówki na 24 h. Co kilka godzin warto odlać serwatkę z miski, aby jogurt w niej nie stał.

Z 1 kg jogurtu otrzymamy ok. 400–450 g serka. Labneh przekładamy do mniejszego pojemnika i przechowujemy w lodówce ok. tygodnia.
Do czego wykorzystać labneh?
Serek jogurtowy jest bardzo uniwersalny. Możemy przygotować zarówno wersję na słono, jak i na słodko, wystarczy zastąpić sól cukrem. Można go jeść na różne sposoby.
Labneh na słono:
- Jako serek kanapkowy. Można połączyć go z warzywami lub ziołami, np. szczypiorkiem, rzodkiewką, papryką, cebulką, bazylią itd.
- Jako zdrowa alternatywa dla masła
- Do naleśników na słono (smarujemy naleśnik serkiem, dodajemy np. kurczaka i warzywa świeże lub duszone na patelni)
- Do smarowania burrito (świetnie sprawdza się z kurczakiem i świeżymi pomidorami, ogórkiem, papryką i czerwoną cebulą; lub z mięsem mielonym, fasolą i duszoną na patelni papryką i cebulą)
- Do wytrawnych rolad, np. ze szpinakiem i/lub łososiem
Labneh na słodko:
- Do naleśników na słodko (np. z owocami, orzechami i miodem lub syropem klonowym)
- Jako krem do ciast, tart i tartaletek (można zrobić krem z orzechami lub kokosem, a także wersję czekoladową, dodając roztopioną czekoladę; lub stracciatella, dodając posiekaną czekoladę)
- Do sernika na zimno
- Jako nadzienie do słodkich rolad (np. z owocami, orzechami, czekoladą czy galaretką)
- Do tiramisu zamiast mascarpone
Właściwości i wykorzystanie serwatki

W ciągu 24 h z 1 kg jogurtu wyciekło ok. 500 ml serwatki.
Serwatka jest w tym przepisie produktem ubocznym, ale nie musimy jej wylewać. Można ją wykorzystać na wiele sposobów, nie tylko do jedzenia. Przechowywana w lodówce pozostanie świeża nawet przez tydzień.
Zawiera ona wiele cennych składników mineralnych (fosfor, jod, wapń, selen, cynk, magnez, potas) i witamin (A, C, witaminy z grupy B).
Jest również źródłem białka serwatkowego, którego łatwa wchłanialność pomaga w budowaniu tkanki mięśniowej po wysiłku fizycznym. Dlatego jest popularnym suplementem diety u sportowców.
Serwatka poprawia pracę jelit, chroni żołądek przed szkodliwym działaniem kwasów, a zawarty w niej kwas askorbinowy pozytywnie działa na układ odpornościowy. Z kolei wapń i potas są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Stosowana zewnętrznie poprawia stan skóry i włosów.
Wartość odżywcza w 100 ml serwatki:
- 25 kcal
- 0,10 g tłuszczu
- 5,10 g węglowodanów
- 0,80 g białka
Zastosowanie serwatki:
- Można ją po prostu wypić, jest sycąca, ma kwaskowy, orzeźwiający smak i kremową konsystencję
- W koktajlach i szejkach zamiast mleka (na bazie serwatki w proszku przygotowuje się koktajle na przyrost masy mięśniowej)
- Do zrobienia ricotty (minusem jest to, że będziemy potrzebowali dużej ilości serwatki, przynajmniej 4 litry)
- Do gotowania płatków owsianych
- W pieczeniu chleba (do zaczynu zamiast wody dodajemy serwatkę. Koniecznie sprawdź przepis na chleb na zaczynie drożdżowym>>)
- Do ciasta na pizzę
- Jako składnik maseczek na twarz i dłonie
- Jako płukanka do włosów