Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa lub olej
Przygotowanie
W niewielkim naczyniu mieszamy przyprawy i zgnieciony czosnek (oczywiście można użyć gotowej przyprawy do kurczaka). Dolewamy tyle oliwy, żeby powstała pasta, którą następnie nacieramy filety z kurczaka (mięso łatwiej natrzeć pastą niż sypkimi przyprawami).


Nagrzewamy piekarnik do 200°C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu).
Kurczaka rozkładamy na blaszce do pieczenia (polecam wyłożyć ją papierem do pieczenia, nie będzie trzeba później szorować blachy). Dobrym pomysłem jest również położenie mięsa na kratce do pieczenia — tłuszcz ścieknie na dół, a mięso upiecze się równomierniej.

Filety pieczemy przez 20 min. Po tym czasie odwracamy i pieczemy kolejne 20 minut.
Mięso przed pieczeniem warto zważyć. Ogólna zasada mówi o 1 godzinie pieczenia na 1 kg mięsa. Dzięki temu łatwo wyliczyć ile czasu w piekarniku potrzebuje konkretny kawałek.
Po wyciągnięciu z piekarnika pozwalamy filetom „odpocząć” przez ok. 10 min. Dzięki temu podczas krojenia soki nie uciekną i mięso będzie soczyste.

Taka pieczona pierś kurczaka może być nie tylko pysznym elementem obiadu lub sałatki, ale również posłużyć jako zdrowsza alternatywa wędliny. Polecam kanapkę z kurczakiem, musztardą i ogórkiem kiszonym lub domowym sosem tatarskim>>
