Zaczyn (przygotowujemy wieczorem)
- 200 g białej mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 20 g drożdży świeżych lub 15 drożdży suchych
Ciasto właściwe (przygotowujemy następnego dnia rano)
- 300 g białej mąki pszennej
- 10 g soli
- 50 g masła (w temperaturze pokojowej)
- Zaczyn
- 70 ml ciepłej wody
Potrzebny sprzęt
- Waga kuchenna
- Piekarnik
- Blacha do pieczenia
- Papier do pieczenia
- Żyletka lub ostry nóż
- Kratka do studzenia wypieków (opcjonalnie)
- Mikser z hakiem do wyrabiania ciasta (opcjonalnie, ciasto można również wyrobić ręcznie)
Przygotowanie
Przygotowanie bagietek rozpoczynamy od nastawienia zaczynu.
Mieszamy ze sobą 200 g mąki, 200 ml ciepłej wody i 20 g świeżych drożdży (lub 15 g suchych drożdży) w naczyniu, w którym zaczyn będzie miał dużo miejsca, gdyż podwoi lub nawet potroi on swoją objętość. Naczynie przykrywamy czystą ściereczką lub folią i tak pozostawiamy na całą noc, żeby zaczyn wyrósł.

Następnego dnia rano do miski wsypujemy 300 g białej mąki pszennej i 10 g soli, dodajemy 50 g masła (w temperaturze pokojowej), zaczyn oraz 70 ml ciepłej wody.

Wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być miękkie, lekkie i nie kleić się do rąk. Miskę z ciastem wkładamy do zimnego piekarnika na 1 godzinę. Dzięki temu będzie odizolowane od zmian temperatury, przeciągów i miało idealne warunki żeby wyrosnąć.



Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto, żeby zeszło z niego powietrze. Następnie wyciągamy je z miski, przecinamy na pół i każdą z połówek rolujemy rękami, formując dwie około 35 cm bagietki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie wkładamy do zimnego piekarnika na 1 godzinę.

Wyciągamy bagietki z zimnego piekarnika, a następnie nagrzewamy go do 230°C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu). Bierzemy żyletkę lub ostry nóż i nacinamy bagietki, tworząc 4 skośne linie.

Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut, aż bagietki nabiorą złotego koloru.
Po wyciągnięciu z piekarnika bagietki przekładamy na kratkę do studzenia wypieków lub, jak to zwykle u mnie wygląda, pożeramy je jeszcze gorące z masłem. 😉

Zobacz także…
Jak zrobić masło z kefiru i ukwaszonej śmietanki>>
Przepis na chleb bez drożdży, gotowy w 40 min.>>