Bagietki z masłem
Pieczywo

Bagietki pszenne — tradycyjny przepis

Zaczyn (przygotowujemy wieczorem)

  • 200 g białej mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 20 g drożdży świeżych lub 15 drożdży suchych

Ciasto właściwe (przygotowujemy następnego dnia rano)

  • 300 g białej mąki pszennej
  • 10 g soli
  • 50 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • Zaczyn
  • 70 ml ciepłej wody

Potrzebny sprzęt

  • Waga kuchenna
  • Piekarnik
  • Blacha do pieczenia
  • Papier do pieczenia
  • Żyletka lub ostry nóż
  • Kratka do studzenia wypieków (opcjonalnie)
  • Mikser z hakiem do wyrabiania ciasta (opcjonalnie, ciasto można również wyrobić ręcznie)

Przygotowanie

Przygotowanie bagietek rozpoczynamy od nastawienia zaczynu.

Mieszamy ze sobą 200 g mąki, 200 ml ciepłej wody i 20 g świeżych drożdży (lub 15 g suchych drożdży) w naczyniu, w którym zaczyn będzie miał dużo miejsca, gdyż podwoi lub nawet potroi on swoją objętość. Naczynie przykrywamy czystą ściereczką lub folią i tak pozostawiamy na całą noc, żeby zaczyn wyrósł.

Zaczyn na bagietki

Następnego dnia rano do miski wsypujemy 300 g białej mąki pszennej i 10 g soli, dodajemy 50 g masła (w temperaturze pokojowej), zaczyn oraz 70 ml ciepłej wody.

Składniki na bagietki

Wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być miękkie, lekkie i nie kleić się do rąk. Miskę z ciastem wkładamy do zimnego piekarnika na 1 godzinę. Dzięki temu będzie odizolowane od zmian temperatury, przeciągów i miało idealne warunki żeby wyrosnąć.

Ciasto przed wyrośnięciem
Ciasto po wyrośnięciu
Uderzone ciasto

Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto, żeby zeszło z niego powietrze. Następnie wyciągamy je z miski, przecinamy na pół i każdą z połówek rolujemy rękami, formując dwie około 35 cm bagietki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie wkładamy do zimnego piekarnika na 1 godzinę.

Bagietki przed wyrośnięciem

Wyciągamy bagietki z zimnego piekarnika, a następnie nagrzewamy go do 230°C (grzanie góra + dół, bez termoobiegu). Bierzemy żyletkę lub ostry nóż i nacinamy bagietki, tworząc 4 skośne linie.

Bagietki po wyrośnięciu

Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut, aż bagietki nabiorą złotego koloru.

Po wyciągnięciu z piekarnika bagietki przekładamy na kratkę do studzenia wypieków lub, jak to zwykle u mnie wygląda, pożeramy je jeszcze gorące z masłem. 😉

Dwie bagietki

Zobacz także…

Jak zrobić masło z kefiru i ukwaszonej śmietanki>>
Przepis na chleb bez drożdży, gotowy w 40 min.>>