hummus
Sosy, dipy, dressingi

Hummus — pasta z ciecierzycy

Składniki

  • 200 g ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tahini (pasta sezamowa)
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

Pasta tahini jest w tym przepisie dość ważnym składnikiem i hummus z nią jest lepszy, jednak możesz mieć spory problem z dostaniem jej w sklepach. Jeśli nie uda Ci się jej kupić, spróbuj ją zastąpić łyżką oleju sezamowego lub całkowicie pomiń ten składnik. Nawet bez tahini przygotujesz bardzo dobry hummus.

Potrzebny sprzęt

  • Blender lub malakser
Składniki na hummus

Przygotowanie

Ciecierzycę zalewamy wodą (tak, aby były nad nią jeszcze przynajmniej 3 cm wody) i pozostawiamy do namoczenia na całą noc. Ciecierzyca podwoi swoją objętość.

Ciecierzyca
Namoczona ciecierzyca

Następnego dnia ciecierzycę odcedzamy, przepłukujemy pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękka. Na ok. 15 min przed końcem gotowania do wody wsypujemy 1/2 łyżeczki soli. Po ugotowaniu zdejmujemy ciecierzycę z ognia i pozwalamy jej ostygnąć (nie odcedzamy, woda spod gotowania ciecierzycy będzie potrzebna później).

Do naczynia, w którym będziemy blendować hummus dajemy ugotowaną ciecierzycę, 3 obrane ząbki czosnku, 1 porządną łyżkę pasty tahini, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i 2 łyżki wody, w której gotowaliśmy ciecierzycę. Wszystko miksujemy na gładką masę. Jeśli okaże się ona za gęsta, dodajemy jeszcze trochę wody spod gotowania ciecierzycy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą.

Składniki w blenderze

Hummus nie może być lejący, powinien mieć konsystencję pasty, którą jeśli się nabierze np. kawałkiem selera naciowego lub marchewki, to nich nie spłynie.

Hummus tradycyjnie podaje się polany oliwą z oliwek i posypany papryką w proszku.

Hummus z warzywami i pieczywem

Przechowywanie

Hummus przechowujemy w lodówce, w zamkniętym naczyniu do 5 dni.

Z czym jeść hummus?

  • Jako dip z warzywami pokrojonymi w słupki, np. selerem naciowym, marchewką, papryką, ogórkiem
  • Można nim smarować (lub w nim maczać) każdy rodzaj pieczywa, bagietki, wafle ryżowe, chrupkie chlebki, suchary i chlebki pita
  • Do krakersów, paluchów chlebowych, nachosów, i chipsów
  • Do burrito — można nim posmarować tortillę przed dodaniem pozostałych składników

Zobacz także…

Przepis na aromatyczny i pikantny olej chili>>
Labneh, czyli lekki, jogurtowy serek do smarowania>>
Pyszny smalec z cebulką i jabłkiem>>
Prosty pasztet drobiowy bez pieczenia>>