Składniki
- 200 g ciecierzycy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka tahini (pasta sezamowa)
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Pasta tahini jest w tym przepisie dość ważnym składnikiem i hummus z nią jest lepszy, jednak możesz mieć spory problem z dostaniem jej w sklepach. Jeśli nie uda Ci się jej kupić, spróbuj ją zastąpić łyżką oleju sezamowego lub całkowicie pomiń ten składnik. Nawet bez tahini przygotujesz bardzo dobry hummus.
Potrzebny sprzęt
- Blender lub malakser

Przygotowanie
Ciecierzycę zalewamy wodą (tak, aby były nad nią jeszcze przynajmniej 3 cm wody) i pozostawiamy do namoczenia na całą noc. Ciecierzyca podwoi swoją objętość.


Następnego dnia ciecierzycę odcedzamy, przepłukujemy pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękka. Na ok. 15 min przed końcem gotowania do wody wsypujemy 1/2 łyżeczki soli. Po ugotowaniu zdejmujemy ciecierzycę z ognia i pozwalamy jej ostygnąć (nie odcedzamy, woda spod gotowania ciecierzycy będzie potrzebna później).
Do naczynia, w którym będziemy blendować hummus dajemy ugotowaną ciecierzycę, 3 obrane ząbki czosnku, 1 porządną łyżkę pasty tahini, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i 2 łyżki wody, w której gotowaliśmy ciecierzycę. Wszystko miksujemy na gładką masę. Jeśli okaże się ona za gęsta, dodajemy jeszcze trochę wody spod gotowania ciecierzycy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą.

Hummus nie może być lejący, powinien mieć konsystencję pasty, którą jeśli się nabierze np. kawałkiem selera naciowego lub marchewki, to nich nie spłynie.
Hummus tradycyjnie podaje się polany oliwą z oliwek i posypany papryką w proszku.

Przechowywanie
Hummus przechowujemy w lodówce, w zamkniętym naczyniu do 5 dni.
Z czym jeść hummus?
- Jako dip z warzywami pokrojonymi w słupki, np. selerem naciowym, marchewką, papryką, ogórkiem
- Można nim smarować (lub w nim maczać) każdy rodzaj pieczywa, bagietki, wafle ryżowe, chrupkie chlebki, suchary i chlebki pita
- Do krakersów, paluchów chlebowych, nachosów, i chipsów
- Do burrito — można nim posmarować tortillę przed dodaniem pozostałych składników
Zobacz także…
Przepis na aromatyczny i pikantny olej chili>>
Labneh, czyli lekki, jogurtowy serek do smarowania>>
Pyszny smalec z cebulką i jabłkiem>>
Prosty pasztet drobiowy bez pieczenia>>