Składniki (na 2 porcje)
- 50 g płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
- 6-8 łyżek jogurtu naturalnego (zobacz jak samemu zrobić jogurt naturalny>>)
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- Woda
- Dodatki: świeże owoce sezonowe, orzechy lub nasiona
Sposób przygotowania owsianki zawsze pozostaje taki sam. Możemy ją jednak urozmaicić dodając różne owoce w zależności od sezonu i upodobań, orzechy oraz nasiona. Przykłady z czym łączyć owsiankę podam trochę niżej w tym tekście.
Przygotowanie
Płatki owsiane wsypujemy do niewielkiego garnka i zalewamy wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Gotujemy je na małym ogniu, aż zmiękną. W razie potrzeby, jeśli owsianka wchłonie cały płyn i stanie się za gęsta, dolewamy jeszcze odrobinę wody. Powinna mieć konsystencję trochę gęstszą od budyniu.


Ugotowaną na wodzie owsiankę rozkładamy na 2 miseczki. Do każdej dodajemy po 3-4 łyżki jogurtu naturalnego i po 1 łyżeczce miodu lub syropu klonowego. Całość mieszamy, aż składniki się połączą.

Na tak przygotowaną owsiankę kładziemy świeże owoce sezonowe w dowolnych ilościach i orzechy, nasiona lub pestki.
Propozycje z czym jeść owsiankę
To tylko kilka przykładów, ale zachęcam do eksperymentowania. Dowolnie łączcie ulubione owoce, orzechy, nasiona i pestki. Owsianka z owocami za każdym razem może smakować inaczej i nigdy się nie znudzi.
- Mango + wiórki kokosowe + płatki migdałowe
- Owoce leśne + orzechy
- Banan + borówki
- Jabłko + gruszka + cynamon
- Truskawki
- Truskawki + płatki migdałowe lub orzechy
- Borówki + truskawki + banan
- Brzoskwinia + banan + borówki
- Brzoskwinia + borówki
- Figi + płatki migdałowe
- Banan + mango + wiórki kokosowe + płatki migdałowe
- Śliwki + pokruszona gorzka czekolada
- Brzoskwinia + granat

Jakie orzechy i nasiona do owsianki
- Włoskie
- Laskowe
- Nerkowce
- Pekany
- Płatki migdałowe
- Wiórki kokosowe
- Pestki dyni
- Nasiona słonecznika
- Siemię lniane
Oprócz tego świetnym dodatkiem będą suszone owoce — śliwki, morele, figi czy rodzynki.

Rodzaje płatków owsianych
Płatki owsiane rozróżniamy na podstawie sposobu rozdrobnienia i przetworzenia ziarna.
- Zwykłe — najmniej przetworzone płatki owsiane, jednak wymagają najdłuższego gotowania. Ziarna owsa są zgniatane lub prasowane.
- Górskie — ziarna są rozdrabniane przed prasowaniem.
- Błyskawiczne — najbardziej przetworzony rodzaj płatków owsianych. Ziarna są rozdrabniane, a następnie poddane działaniu pary, która ma na celu rozluźnić ich strukturę, przez co płatki stają się bardziej miękki. Takie płatki są najszybsze w przygotowaniu, wystarczy zalać je gorącą wodą lub mlekiem.
Właściwości odżywcze płatków owsianych
- Węglowodany — 68%
- Białko — 13%
- Tłuszcze — 7%
- Błonnik — 10%
- Kalorie w 100 g — 366-370 kcal
Owies jest bogatym źródłem potasu, magnezu, cynku, żelaza, a także manganu, selenu i miedzi. Płatki owsiane mają więcej wartości odżywczych i białka niż inne płatki zbożowe. Zawierają witaminy E, B1 i B5 i znacznie więcej składników mineralnych, niż można znaleźć np. w pszenicy lub życie.
Ponadto owies jest bogatym źródłem błonnika, ma go najwięcej wśród zbóż. Poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom, dlatego jest polecany w walce z otyłością i cukrzycą typu 2. Oprócz tego świetnie działa na śluzówkę przewodu pokarmowego, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, co przynosi ulgę w zgadze i nadkwasocie.
Owsianka z owocami to nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe śniadanie, pełne witamin, minerałów i błonnika, który sprawi, że będziemy długo nasyceni.