Owsianka z owocami leśnymi
Śniadania

Owsianka z owocami i jogurtem

Składniki (na 2 porcje)

  • 50 g płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
  • 6-8 łyżek jogurtu naturalnego (zobacz jak samemu zrobić jogurt naturalny>>)
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • Woda
  • Dodatki: świeże owoce sezonowe, orzechy lub nasiona

Sposób przygotowania owsianki zawsze pozostaje taki sam. Możemy ją jednak urozmaicić dodając różne owoce w zależności od sezonu i upodobań, orzechy oraz nasiona. Przykłady z czym łączyć owsiankę podam trochę niżej w tym tekście.

Przygotowanie

Płatki owsiane wsypujemy do niewielkiego garnka i zalewamy wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Gotujemy je na małym ogniu, aż zmiękną. W razie potrzeby, jeśli owsianka wchłonie cały płyn i stanie się za gęsta, dolewamy jeszcze odrobinę wody. Powinna mieć konsystencję trochę gęstszą od budyniu.

Płatki owsiane
Owsianka na wodzie

Ugotowaną na wodzie owsiankę rozkładamy na 2 miseczki. Do każdej dodajemy po 3-4 łyżki jogurtu naturalnego i po 1 łyżeczce miodu lub syropu klonowego. Całość mieszamy, aż składniki się połączą.

Składniki w miseczce

Na tak przygotowaną owsiankę kładziemy świeże owoce sezonowe w dowolnych ilościach i orzechy, nasiona lub pestki.

Propozycje z czym jeść owsiankę

To tylko kilka przykładów, ale zachęcam do eksperymentowania. Dowolnie łączcie ulubione owoce, orzechy, nasiona i pestki. Owsianka z owocami za każdym razem może smakować inaczej i nigdy się nie znudzi.

  • Mango + wiórki kokosowe + płatki migdałowe
  • Owoce leśne + orzechy
  • Banan + borówki
  • Jabłko + gruszka + cynamon
  • Truskawki
  • Truskawki + płatki migdałowe lub orzechy
  • Borówki + truskawki + banan
  • Brzoskwinia + banan + borówki
  • Brzoskwinia + borówki
  • Figi + płatki migdałowe
  • Banan + mango + wiórki kokosowe + płatki migdałowe
  • Śliwki + pokruszona gorzka czekolada
  • Brzoskwinia + granat
Owsianka z mango i jogurtem

Jakie orzechy i nasiona do owsianki

  • Włoskie
  • Laskowe
  • Nerkowce
  • Pekany
  • Płatki migdałowe
  • Wiórki kokosowe
  • Pestki dyni
  • Nasiona słonecznika
  • Siemię lniane

Oprócz tego świetnym dodatkiem będą suszone owoce — śliwki, morele, figi czy rodzynki.

Owsianka z owocami leśnymi i jogurtem

Rodzaje płatków owsianych

Płatki owsiane rozróżniamy na podstawie sposobu rozdrobnienia i przetworzenia ziarna.

  • Zwykłe — najmniej przetworzone płatki owsiane, jednak wymagają najdłuższego gotowania. Ziarna owsa są zgniatane lub prasowane.
  • Górskie — ziarna są rozdrabniane przed prasowaniem.
  • Błyskawiczne — najbardziej przetworzony rodzaj płatków owsianych. Ziarna są rozdrabniane, a następnie poddane działaniu pary, która ma na celu rozluźnić ich strukturę, przez co płatki stają się bardziej miękki. Takie płatki są najszybsze w przygotowaniu, wystarczy zalać je gorącą wodą lub mlekiem.

Właściwości odżywcze płatków owsianych

  • Węglowodany — 68%
  • Białko — 13%
  • Tłuszcze — 7%
  • Błonnik — 10%
  • Kalorie w 100 g — 366-370 kcal

Owies jest bogatym źródłem potasu, magnezu, cynku, żelaza, a także manganu, selenu i miedzi. Płatki owsiane mają więcej wartości odżywczych i białka niż inne płatki zbożowe. Zawierają witaminy E, B1 i B5 i znacznie więcej składników mineralnych, niż można znaleźć np. w pszenicy lub życie.

Ponadto owies jest bogatym źródłem błonnika, ma go najwięcej wśród zbóż. Poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom, dlatego jest polecany w walce z otyłością i cukrzycą typu 2. Oprócz tego świetnie działa na śluzówkę przewodu pokarmowego, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, co przynosi ulgę w zgadze i nadkwasocie.

Owsianka z owocami to nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe śniadanie, pełne witamin, minerałów i błonnika, który sprawi, że będziemy długo nasyceni.