Składniki
- Schab wieprzowy z kością
- Olej rzepakowy (lub inny o wysokiej temp. dymienia. Przeczytaj wpis na temat zastosowania różnych olejów>>)
Składniki na marynatę
Tak naprawdę można użyć dowolną marynatę. W tym przepisie chodzi bardziej o technikę przygotowania mięsa, tak aby było soczyste. Ja do schabu bardzo często stosuję taką marynatę (składniki potrzebne do zamarynowania 2 kotletów):
- 1 łyżka oleju rzepakowego, słonecznikowego lub sezamowego
- 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego
- 2 ząbki czosnku — drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 pokruszone goździki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Potrzebny sprzęt
- Patelnia — najlepiej żeliwna lub stalowa, bez plastikowych i drewnianych elementów. Schab będziemy najpierw smażyć a później piec, a taką patelnię będziemy mogli przełożyć bezpośrednio z kuchenki do piekarnika. Ale równie dobrze do pieczenia można użyć blaszki lub naczynia żaroodpornego.
- Piekarnik
Przygotowanie
Zaczynamy od porcjowania mięsa. Schab rozcinamy pomiędzy kostkami, uzyskując w ten sposób kotlety o grubości ok. 2 cm.

Zalewamy schab marynatą, dokładnie wcieramy ją w mięso, a następnie przykrywamy miskę i wkładamy ją do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Na ok. 2 godziny przed smażeniem wyciągamy mięso z lodówki, żeby osiągnęło temperaturę pokojową.
Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
Patelnię, najlepiej litą żeliwną lub stalową, bez plastikowych i drewnianych elementów, nagrzewamy aż będzie bardzo gorąca. Wlewamy na patelnię ok. 2 łyżki oleju, kładziemy na nią kotlety i wlewamy część marynaty. Schab z kością smażymy przez 2 minuty, obracamy i smażymy kolejne 2 minuty. Najlepiej robić to z włączonym stoperem, żeby nie przesuszyć mięsa.
Na patelnię możemy wlać resztę marynaty.
Od razu po tym wkładamy schab do piekarnika nagrzanego do 200°C na 7-8 minut.

Jeśli posiadacie patelnię wykonaną w całości z metalu, będziecie mogli ją bezpośrednio przenieść z kuchenki do piekarnika. Jeśli jednak takiej nie macie, to schab równie dobrze możecie ułożyć na blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym.

Wyciągamy mięso z piekarnika, przekładamy na talerz i pozwalamy mu odpocząć ok. 5 minut. Dzięki temu soki nie uciekną z niego zraz po rozkrojeniu i schab pozostanie bardzo soczysty.
Marynata powinna się zredukować i zgęstnieć, tworząc sos do mięsa. Całość oprószamy solą.
